Kontorstedene kan etter alt å dømme fortsette der de er, men mye av den potensielle gevinst ved sammenslåing vil dermed bli borte. Én stor domstol vil gi et større faglig miljø for dommere og andre ansatte.

Større miljø betyr flere å bryte meninger med og vil også kunne danne grunnlag for en viss spesialisering innad i domstolen. Med det mangfold av saker som bringes inn for rettene i dag, er det ikke å forvente at enhver dommer skal være like kvalifisert i alt; en viss spesialisering er derfor nyttig for kvaliteten på de tjenester som leveres.

Samlokalisering vil etter alt å dømme også medføre mer rasjonell kontorførsel av alle de gjøremål som ikke omfatter selve dommerarbeidet.

Større enhet bør bety bedre utnyttelse av IT som verktøy, ordentlige høyttaleranlegg og opptak av rettsforhandlinger.

Dagens Nedre Romerike tingrett omfatter kommunene Skedsmo, Fet, Rælingen, Lørenskog, Nittedal Sørum og Aurskog Høland. Øvre Romerike tingrett omfatter kommunene Eidsvoll, Ullensaker, Hurdal, Nannestad og Nes. Ser en på hvor folk bor er det ingen tvil om at kommunene på Nedre Romerike representerer en langt større folkemengde enn kommunene som hører til Øvre.

Nå er det imidlertid ikke selvsagt at de samme kommunene skal høre til en sammenslått domstol.

LITE ØNSKELIG NABOSKAP

Geografisk ville det være naturlig å se på en annen tilknytning både for Fet, Aurskog-Høland og Nittedal, eventuelt også flere. På den annen side er det ikke kun hvor befolkningen bor som vil være avgjørende for lokalisering av domstolen.

Det vil også måtte vektlegges hvor bedrifter er lokalisert, hva som er gunstigst kommunikasjonsmessig og hvor gunstige lokaler, herunder parkeringsplasser, man kan oppnå. Noen steder i landet er tingretten lokalisert sammen med politiet. Etter mitt syn er slikt naboskap særdeles lite ønskelig da dommere og politi(advokater) lett kan få et nært forhold om en daglig omgås i kantine og korridorer med mulige konsekvenser for uavhengigheten som dommere skal ha.

Nær Gardermoen

Etter mitt skjønn vil det være mest naturlig at Romerike Tingrett lokaliseres i nærheten av Gardermoen eller langs E6 i Jessheim-området. Kommunikasjonsmessig vil dette være en optimal plassering for de fleste aktuelle brukere og dessuten er det her arealer for utbygging av et hensiktsmessig tinghus og ikke minst parkeringsplasser.

Det vil også være god avstand til politikontorer.

Selv om adgang til å reise til og fra med tog ble benyttet som et massivt argument for å plassere Øvre Romerike tingrett der den ligger nå, ved siste flytting, har jeg enda til gode å møte noen der som har tatt toget. (Med unntak av at noen dommere sannsynligvis er togpendlere). Det betyr at romslige parkeringsforhold er nødvendig.

Det er som regel strevsomt nok å delta i rettsmøter om ikke kampen for parkeringsplass er noe man også må utkjempe.

Dagens lokaler i Eidsvoll er i utkanten av embetsområdet. Dette vil forsterkes ved sammenslåing med Nedre.

Veien til Eidsvoll er særlig fra E6 til Sundet både svingete, smal og om vinteren ofte isbelagt og vanskelig.

Dagens tinghus i Eidsvoll fungerer ikke godt nok. De fleste salene er små og vil ikke kunne romme større tilhørerskarer. Det er intet sted hvor parter, vitner og advokater kan innta et måltid. Tvert om blir man henvist til å trosse kulde og som regel vind for å forsere Sundbrua for deretter å oppsøke en kafé i Sundet.

Tingretten byr kun på en kaffeautomat. Lunchpausen blir dermed også noe lengre enn nødvendig fordi det må legges inn gangtid, og dermed går pausen noe på bekostning av den tid som er til rådighet for rettsforhandlingene.

Det er sparsomt med garderobefasiliteter. Den store glassveggen mot Vorma fungerer som en bakerovn når sola står på. Min konklusjon er at Dæhlie straks kan begynne å se seg om etter nye leietakere.

Høykompetent domstol

Noen argumenterer med at Eidsvoll er gammelt tingsted og at grunnloven ble vedtatt på Bøn. Tingretten må derfor være i Eidsvoll.

Dagens tingretter har lite til felles med de tingsamlinger som skjedde i eldre tid og hvor tviste- og straffesaker bl.a. meget annet kunne bli avgjort.

Ønsket om å beholde tingretten i Eidsvoll kan ut fra enkelte utsagn synes mer basert på at «vi også skal ha noe» enn rasjonelle argumenter for å legge forholdene til rette for en brukervennlig og høykompetent domstol.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.