Nannestad kommunes frivillighetspris for 2019 er tildelt Odd Geir Blakkisrud. Jeg vil gratulere ham med en pris han sikkert fortjener. La meg understreke at jeg på ingen måte er ute etter å ta fra ham gleden over å ha fått prisen. Han er antagelig en verdig vinner. Men. Det er et stort men. Eller – la meg heller uttrykke det med to n-er. Menn. Mange menn. Fem stykker, for å være nøyaktig – og nå seks, med Blakkisrud.

Hva jeg tenker på? Jo, vinnerne av frivillighetsprisen. I år deles den ut for femte gang. Én gang har den blitt delt mellom to vinnere, altså er det totalt seks vinnere. Seks menn.

Jeg har ikke noe imot menn. Antagelig har alle vinnerne fortjent prisen, jeg har ingen grunn til å anta noe annet. Det jeg derimot har grunn til å anta, er at det også er mange kvinner i Nannestad som fortjener prisen. Hvor er de?

Prisvinneren ble kåret av Oppvekst- og kulturutvalget i deres møte 28. oktober. I sakspapirene til møtet (som kan leses av alle, gå til Nannestad kommunes hjemmeside, velg Politikk / Politisk møtekalender og klikk på den aktuelle møtedatoen) ligger innkomne forslag til kandidater. Totalt er det 16 forslag: to menn og tre kvinner. Den ene kvinnen er foreslått åtte ganger. Ja, du leste riktig – åtte ganger. Da jeg leste sakspapirene før møtet, regnet jeg faktisk med at hun ville få prisen i år. Så feil kan man ta.

Oppvekst- og kulturutvalget har sju representanter. Seks menn og kun én kvinne. Utvalget er ikke bundet til å velge prisvinner blant de foreslåtte kandidatene. Men det har de gjort: Blakkisrud var foreslått. Forslagsstilleren er en mann. Alle de åtte forslagsstillerne som har fremmet samme kvinnelige kandidat er kvinner.

Et utvalg bestående av 85 prosent menn har altså valgt å se bort ifra åtte kvinners innspill, og heller valgt en mannlig prisvinner foreslått av en mann.

Virkelig, Nannestad? Bør vi ikke, i anstendighetens navn, prøve å etterstrebe en viss grad av kjønnsbalanse? En titt på oversikten over kontaktpersoner i frivillige lag og foreninger (som også finnes på kommunens hjemmeside) viser at det er mange kvinner som jobber frivillig. Haugevis. Sannsynligvis er det flere av dem som fortjener frivillighetsprisen, like mye som de mennene som har fått den.

Bevisste kommunepolitikere i det 21. århundre bør ha som mål å fremme mangfoldet i befolkningen. I denne sammenhengen innebærer det å synliggjøre kandidater som speiler mangfoldet, for eksempel kvinnelige kandidater; kandidater med andre kjønnsuttrykk; kandidater med fremmedkulturell bakgrunn; kandidater av ulik alder og kandidater med forskjellig livssyn. Dette burde det være unødvendig å påpeke. Det burde ligge i ryggmargen, som en automatisk refleks. Men(n).

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.