Mange bønder bor i, og bruker det som heter beiteprioriterte områder. Her skal utmarka brukes til beitedyr og det skal ikke være ulv i dette området. Dette er bestemt av nåværende regjeringa og tidligere regjeringer.

Dette handler ikke bare om meg, men en hel yrkesgruppe som daglig utfører sitt arbeide i tråd med hva myndigheter har bestemt, og som produserer ren norsk mat. Den samme yrkesgruppen blir daglig kraftig trakassert i medier og på sosiale medier. Vi snakker her om mobbing, trakassering, trusler – til og med drapstrusler.

Her er noen eksempler hentet fra sosiale medier (personopplysninger som navn er fjernet):

«Vi er en nasjon med lavpanna bønder. Uten olje er vi et u-land.»

«Gjør dagen stor, skambank en sauebonde.»

«Et annet og bedre ord for faunakriminaliteten er en norsk bonde.»

«Skyt en bonde behold ulven.»

«Jeg håper det snart blir skuddpremie på bønder.»

«Du bør slutte med sau jeg vet hvor barna dine er.»

«Skulle faen meg hatt tidenes jakt på idioter som deg.»

Disse er av det enkle slaget, personlig hets er ofte av alvorligere karakter, og ofte ser vi personangrep på enkeltpersoner. I et samfunn der det brukes millioner av kroner på kampanjer mot mobbing, så ser vi at dette skjer rett foran øynene på oss uten at det blir tatt alvorlig

En venn av meg ble mobbet, trakassert og drapstruet fordi han la ut informasjon om en kalv som ble skadet av to stykk ulv. Kalven var så skadet at den ble avlivet. Han syntes trakasseringen og drapstruslene ble voldsomme at han rapporterte dette til politiet igjennom Politiets nettpatrulje. Svaret han fikk var noe overraskende. Han som mobbeoffer og drapstruet på sosiale medier, kunne ikke rapportere dette. Tjenesten var ment for andre enn offeret. Igjen står han alene med håpet om å få hjelp fra offentlige myndigheter.

For mange bønder går dette på helsa løs. Folk blir sykmeldte, og mange sliter med dårlig livskvalitet. Det psykiske og fysiske presset kan være tøft for bønder som sliter med rovdyr, her må det mer åpenhet rundt den psykiske helse og hva vi som er rundt kan bidra med.

Kjenner du personer som har vert utsatt for rovdyrangrep på beitedyr, betyr det mye at du ringer eller stikker innom på en kaffe. En god klem, en klapp på skulderen eller bare en god samtale blir aldri feil. Denne hyggelige gesten er nesten viktigst etter noen dager eller uker etter at personen har vært igjennom rovdyrangrep på dyra sine.

Dette er et problem som bransjen må ta alvorlig, lokalt er det mange som er flinke til å ta vare på hverandre, mens andre steder kan vi bli flinkere. Utfordringen min går til Norsk Bonde og Småbrukarlag og Norges Bondelag, og jeg vet at dette er et tema som har vært diskutert mange ganger, men nå er det på tide med handling som fungerer på det lokale plan.

En advarsel til den sittende regjering er på sin plass, med det nye rovdyrforliket er det ikke blitt mindre trakassering, trusler og drapstrusler. Truslene er økende, og hva tenker regjeringen å gjøre med det? Alle forlik har en konsekvens, i dette tilfelle er en av dem trakassering av bønder. Her har regjeringen et ansvar.

Alt dette fordi vi har valgt et yrke der vi produserer ren norsk mat.

Hvorfor skal jeg mobbes på jobben?

Hvordan har din dag vært på jobben?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.