Roserestene har visnet. Luften har gått ut av ballongene. Vaffeljernene får kjølne og vaffelfettet størkne. De svette parti-t-skjortene og logojakkene er lagt til vask. Overskudd av pastiller, buttons og kulepenner legges på et mørkt lager til neste valg. De er alle restene som vitner om en lang og intens valgkamp som er tilbakelagt.

STEMMEJAKTEN

Valgkampen er en beundringsverdig dugnad hvor partiledere og statsråder, rørleggere og kassadamer mobiliserer. Hvor tusenvis jobber frivillig dag og natt på stemmejakt for partiet i sitt hjerte. Med kreative metoder og stunt på lur - alt for å få Ola og Kari til å putte nettopp deres partiseddel i urnene. Et viktig bidrag til demokrati og ytringsfrihet. Meninger og debatt. Men også bidragsyter til en god dose sirkus.

Lydige sirkushester

I tillegg til stands og stunt har stortingskandidater og statsråder blitt flydd i helikopter og løpt i shuttle-trafikk mellom TV-studioer, radiointervjuer, direktesendinger og avisintervjuer.

Alle like desperate om å få mest mulig oppmerksomhet - her er ”all PR er god PR”. Selv om politikken ikke står i sentrum stiller de velvillig opp. De synger. De danser. Bokser. Kysser seler. Imiterer. Og konkurrerer. Kort sagt: Velvillig hopper politikerne som lydige sirkushester i manesjen når mediene sier hopp, sitt eller rull rundt denne perioden.

Det er ingen tvil om at det kan bidra til å gjøre dem mer folkelige og mindre selvhøytidelige ved å spille på sjarm, svakheter og humor. Selv om politikken fort havner i skyggen av showet.

SISTE AKT

Idet den siste valgkampboden ble pakket ned og valglokalene åpnet, fikk publikum strukket på beina og løpt til urnene for sin borgerplikt. Imens rakk stortingskandidatene å få pudret nesen og stryket skjorten før det var klart for siste akt. Fanfarene spilles, teppet går opp og valgvakene er i gang. De to største stjernene og trekkplastrene av dem alle, Støre og Solberg, entrer podiet på sine respektive vaker. Til øredøvende applaus, jubelbrøl, blitsregn og trampeklapp så det ristet i rosedekorasjoner og ballongoppsatsene.

Fra dronebildene fremstår det som partilederne forfølges av en hissig bisverm. En gruppe ville flokkdyr med blod på tann. Pressen har fått los.

KLIMAKS OG KONFETTI

Klokken er rett over midnatt. Solberg entrer podiet. Omringet av svette, ivrige og påtrengende journalister fra inn- og utland, meg selv inkludert, som gjør alt for å få en kommentar og blinkskudd konkurrenten ikke får. Vi dyttes fra side til side av strenge dresskledde sikkerhetsvakter med plugg i øret. Man sier at pressefotografer er en utdøende rase. Det fikk man motbevist denne natten. Nå var alt som kan krype og gå av pressefolk og fotografer skremt ut.

Solberg som solte seg blitzregnet. Partifeller i seiersrus. Publikummere sikret de obligatoriske selfiene til sosiale medier. Den blåglitrete konfettien salutteres og regner over salen som et symbol på sirkusets klimaks. Årets valgkamp og valgnatt var brått slutt.

Men var det noen der som fikk med seg hva Solberg egentlig sa?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.