Vi har i sommer igjen sett at for mange så er ordet bonde et skjellsord, fra folk som ikke vet bedre, men også fra folk som burde visst bedre: miljøvernere og dyrevernere.

En massiv hets og mobbing av en hel yrkesgruppe, som sannelig har hatt nok å slite med både fysisk og psykisk etter sommerens ulveangrep.

Det er tydelig at det er vanskelig for mange å tenke seg en situasjon uten mat. Men denne maten trengs det en bonde for å lage, en norsk bonde. For med en spent og usikker verdenssituasjon kan vi ikke ta det for gitt at vi kan importere den maten vi til enhver tid ønsker.

Hva er alternativet? Alternativet er ikke importert mat, verken fra land som burde trenge maten selv, eller fra land med en tvilsom politikk både på dyrevern og miljø. Nå sist, funn av insektmiddel i egg fra Nederland.

Nei, alternativet er en styrket matproduksjon i Norge. Ifølge Mattilsynet er norsk mat svært trygg, og dyrehelsen er på topp sammenlignet med mange andre europeiske land. Dette er et tema som burde oppta ikke bare bonden, men alle som har den strålende sjansen og muligheten det er å kunne være med å bestemme de neste fire årenes politikk, ved å møte opp den 11. september og gjøre et valg.

Et valg som kan være med å sikre matproduksjon i hele landet. Norge har bare 3 prosent matjord, og da har vi ikke råd til å sentralisere, men vi må bruke de mulighetene vi har. Da må det også legges til rette for dette.

Vi trenger de små brukene med små, bratte jorder og 8–10 kuer like mye som vi trenger de store gårdene med lettdrevet jord sentralt plassert. Vi trenger landbrukssamvirket som henter selv de minste leveranser lengst unna. Dette gir levende bygder, og et kulturlandskap slik som vi er vant til å se det, noe som igjen gir grunnlag for turisme og andre næringer.

En politikk som kommer landbruket til gode, kommer alle til gode. Sikre vilkår, trygge rammer og forutsigbarhet for bonden er en trygghet for alle.

En trygghet om at vi som bønder fortsatt skal gjøre vårt beste for å sikre selvforsyning av ren, god og trygg mat til alle.

Så derfor: Det er ikke for sent og snu. Bruk stemmeretten klokt, hjelp til med å rette oppmerksomheten mot landbruket, til alles beste. Godt valg!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.