Den internasjonale kvinnedagen ble først arrangert 8. mars 1909 i USA, og året etter ble den vedtatt som internasjonal dag på en konferanse i København der 100 kvinner fra 17 land deltok. FN gjorde den til FN-dag i 1977. Dagen ble innstiftet for å sikre kvinners rettigheter, blant annet i forhold til stemmerett.

Kvinneundertrykkelse har vært tema på mange 8. mars-markeringer verden rundt. Mange vil sikkert si at i Norge har vi i dag likestilling for kvinner og menn. Dette er nok formelt sett riktig, likestillingen er vedtatt, men praksisen kan nok variere.

I Norge i dag er det mye fokus mot vold overfor kvinner, vold innenfor hjemmets grenser og vold mellom samlivspartnere. Dette igjen går utover de uskyldige, barna, som må leve i det som i beste fall kan kalles «et helvetes hjem».

I Norge har vi i dag etablert krisesentre der den angrepne part kan søke ly og få nødvendig beskyttelse. I noen få tilfelle er også menn den parten som trenger beskyttelse, men dette er unntakene. Det er nesten alltid menn som er voldelige overfor den andre part, kvinnen.

«Gå etter første slaget. Har man blitt slått, kommer det flere slag, Det er aldri din skyld at du blir slått», sier kvinnen som forteller sin historie i dagens EUB.

Hennes historie viser at 8. mars, kvinnedagen, må leve videre med all sin kraft. Samfunnet trenger dagen for å fokusere på dette alvorlige problemet, som delvis er skjult, delvis skambelagt og vanskelig å hanskes med. Det må rett og slett fram i lyset.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.