Dette til tross for at kommunene har mottatt midler over Opptrappingsplanen for rusfeltet siden 2016. Planen utløper i 2020 og nå ber vi om at kommunestyrene «øremerker» opptrappingsmidlene til å styrke innsatsen på ettervern, oppfølging etter straffegjennomføring og behandling.

Da statsbudsjettet for 2020 ble lagt frem 7. oktober innså vi at personer med rusproblemer og kommune var avskrevet med 150 millioner kroner, i stedet for de forventede 650 millioner kronene. Et løftebrudd, mener vi. Derfor er det viktig at pengene som er igjen, og som fordeles land og strand rundt, blir brukt til rusomsorg og ikke andre formål. En rapport fra Telemarksforskning fra 2017 viser at kun 41 prosent av kommunene bruker opptrappingsmidlene i tråd med statlige føringer. To eksempler fra i år på at pengene ikke brukes i tråd med intensjonene, er Oslo som har brukt 43 millioner kroner av opptrappingspengene på aktivitetsskolen (SFO) og Tromsø som kutter 18 millioner fra budsjettet til Enhet for psykisk helse og rus.

Kommunene har et omfattende ansvar overfor personer med rusproblemer. I tillegg til oppfølging etter straffegjennomføring og behandling, har de ansvar for lavterskeltilbud, institusjonsopphold, psykososiale støttesamtaler, arbeids- og aktivitetstilbud. For å nevne noe. Dersom denne jobben ikke gjøres godt nok, kan konsekvensene bli fatale.

Saker som handler om SFO, eldreomsorg og sykkelveier engasjerer mange, og kan lett gå foran i prioriteringene. Derfor minner vi om at intensjonen med opptrappingsplanen er å gi de aller mest sårbare innbyggerne den hjelpen de trenger og fortjener.

Disse menneskene har ikke store pressgrupper som står på barrikadene for dem. De trenger noen som støtter deres sak. En oppfordring til alle kommunepolitikere er derfor å sørge for at opptrappingsmidlene for 2020 «øremerkes» og brukes til tiltak for mennesker med rusproblemer, ikke til å spe på andre budsjettposter.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.