Det hender på dagtid at himmelen blir svart. Skyer jager over oss i ville formasjoner før de brått trekker vekk og blir borte over jordene bak skolen. Ikke regnskyer eller tordenskyer. Disse skyene har fjær og nebb. Det er kaier.

De første flokkene kom for noen år siden, grupper av svarte hooligans som tømte fugleneket for innhold på noen minutter – før de fortsatte røvertoktet videre hos naboen. Først var det et par flokker, så mer og mer. De er – skal jeg innrømme – temmelig imponerende der de tar til vingene, flere hundre fugler samtidig. De danser over himmelen og lager mønstre mens de skygger for sola. Det hender vi blir stående perpleks ved vinduet og se på bølgebevegelsene over oss.

SMÅFUGL

Men det er omtrent så positiv jeg orker å være når det gjelder kaier. Jeg er vant til skjære og kråke, og selv om jeg kan styre meg for begge, er det fugler som fint lever sammen med andre arter. Vel er skjæra en slugger på fuglebrettet, men kjøttmeisen våger seg likevel innom når skjæremor er opptatt med andre ting, som å erte ekorn eller skråle til kattene. Men med kaiene er det annerledes. Den siste kjøttmeisen jeg så på fuglebrettet, så på meg med blikket til en guantanamofange før han tok til vingene retning Gullverket. Heller ulv enn kaie, pep han da han passerte Eidsvollhallen.

Han har unektelig et poeng.

FREDET

Flere steder er det nå så mye kaie at det har tatt helt overhånd. Selv har jeg gitt opp å legge ut fuglemat – det er uansett ikke småfuglen som spiser den. I den grad det er småfugl igjen, da. Jeg har dagdrømt om jaktlag som kan felle kaiene, selv om jeg innerst inne vet at hagler og tettbebyggelse er en dårlig kombinasjon. Og uansett kommer det ikke på tale å skyte kaie. Den er nemlig fredet.

Jepp, du leste riktig: Kaia er fredet.

IKKE UTRYDNINGSTRUET

Riktignok er den ikke truet i Norge i dag. I artsdatabanken er den oppført som livskraftig, og det står eksplisitt at man ikke ser noen indikasjoner på at den er utrydningstruet. Med andre ord er kaia på ingen måte noen kandidat for rødlista. Men å jakte på den er i utgangspunktet ikke lov. Kommunene kan åpne for jakt på kaie dersom den gjør skade eller fortrenger andre arter. Men så lenge kommunen ikke åpner for beskatning, lever kaiene trygt og godt. Så trygt at det ble ramaskrik da Nordre Rømskog JFF i 2010 utlovet skuddpremie på kaier. Jegerne måtte legge seg paddeflate og trekke det hele tilbake da Norsk zoologisk forening fikk nyss om jakten.

Kan hende er kaiene et hyperlokalt problem som bare rammer enkelte nabolag rundt omkring i distriktet. Innimellom er jeg villig til å tro at en venninne av meg hadde rett da hun hevdet at alle kaiene i hele verden bor på Vilberg i Eidsvoll. Det føles i hvert fall slik. For med en så stor kaiekoloni som vi har nå, føles det til tider som om vi lever i en Hitchcock-film. Kommunen er mer enn velkommen til å vurdere forholdene og finne tiltak for å redusere mengden kaier.

Det hadde nemlig vært artig å se en dompap igjen!

FLERE INVITERT AV CHRISTINE

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.