Fra 1. januar 2020 får vi et nytt fylke, Viken. Innbyggerne i Østfold, Akershus og Buskerud skal sammen velge nytt fylkesting 9. september, – Viken fylkesting. Akershusingenes Ruter, Østfold kollektiv og buskerudfolkets Brakar blir samkjørt. Navnet skjemmer ingen, kanskje blir alt til Ruter. Det bør kunne gi et enda bedre kollektivtilbud for oss som bor her. SV går til valg på at vi vil ha billigere kollektiv og én billett for hele Viken.

Tog er miljøvennlig, tog har plass til mange og tog går fort. Stopper lokaltogene fra Kongsberg til Eidsvoll, fra Drammen til Dal og fra Skøyen til Mysen – for å nevne noen – stopper Viken!

Men kollektiv er ikke bare tog. Buss og tog må virke sammen. Busser når fram der det ikke er togskinner. Busser kan frakte folk til toget. Kollektivtilbudet skal være et finmasket nett som når flest mulig. Kollektiv må bli det naturlige førstevalget!

Derfor er det både naturlig og hensiktsmessig at systemene i kollektivtilbudet – buss, tog, båt, trikk og T-bane – er skikkelig samkjørte. Derfor er SV for at ansvaret for lokaltogene flyttes over til fylkeskommunen. Viken er kanskje en snodig konstruksjon, – fra svenskegrensa til Hardangervidda. Men for innbyggerne i dette snodige fylket kan det ha noe positivt ved seg. Det kan bli et bedre kollektivtilbud! Men, vi tror som Solveig Schytz (Viken Venstre) og sjefen i Ruter, at kollektivtilbudet blir best med helhetlig planlegging. Litt pussig at Høyres Anders B. Werp er skeptisk til en slik overføring fordi det blir flere aktører i togmarkedet. Er det noen som har sørget for flere aktører inn i togmarkedet, er det nettopp samferdselsdepartementet hvor Werp sitter.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.