Felles for dem er at de er bra for folk som vil bidra til å hjelpe andre, bra for folk som trenger litt hjelp og kontakt i hverdagen, og bra for lokalsamfunna som trenger frivillige. Frivilligsentralene trengs. Dagens ordning har ført til flere sentraler og stort engasjement.

I sin iver etter å effektivisere har regjeringen nå kasta sine øyne på frivilligsentralene. Først fjerna de øremerkinga av penger og nå endre de finansieringsgrunnlaget. Det betyr at frivilligentralene i store kommuner får mer og i folk som bor i små og sårbare distriktskommuner, der tilbudene fra før kan være få får mindre.

For eksempel får Kvæfjord kommune i Troms redusert tilskuddet fra 414 til 102 000. Iveland i Agder får ca 290 000 kroner mindre. Og de er ikke alene. Rundt 260 kommuner får redusert tilskudd. Arbeiderpartiet har advart mot dette og foreslått at det særskilte tilskuddet til sentralene må beholdes. Dette er nok et forslag fra regjeringen som rammer folk i distriktene, Stadig flere bor alene, vi har mange eldre, vi vet at ensomhet og psykisk uhelse er et stort problem.

Regjeringas kuttpolitikk til arbeidsledige og kronisk syke mennesker i sårbare situasjoner rammer mange og kommunene må ta større ansvar. Mange får god hjelp av frivillige. Stram kommuneøkonomi gjør lovfesta oppgaver til budsjettvinnere. Innen frivillighet og kultur er det få lovpålagte oppgaver.

Jeg tror frykten for å ikke kunne hjelpe folk som trenger andre mennesker og aktiviteter i hverdagen er en av årsakene til det store engasjementet for å skjerme frivillighetsentralene. Om noe er sikkert, er det at det å fjerne tilskuddet til frivilligsentraler ikke er et godt bidrag.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.