• Tore Østvang

Det er trist å høre en mann jeg respekterer uttale seg så lite gjennomtenkt. Mange vil nok oppfatte denne overfladiske ytringen som sannheten om Jessheim.

Men bruker vi ordet «åndelig» om noe som har med religion, kunst og kultur å gjøre, så er min påstand den motsatte: Jessheim er en kulturell og åndelig perle, også hvis vi inkluderer Butenschøn sitt eget fagområde, arkitektur.

LES OGSÅ: Butenshøn snakket om Sundet da han karakteriserte Jessheim slik: - Og ikke se til Jessheim! Det er et åndsforlatt sted.


IMPONERENDE BYGG

I løpet av kort tid har vi fått tre imponerende vakre religiøse bygg på Jessheim: St. Gudmund katolske kirke, nye Jessheim kirke med alterparti av Vebjørn Sand, og Lien Hoa Dao Trang buddhisttempel med blant annet en 150 tonn tung vegg i bønnerommet, 14,5 meter bred, 5,5 meter høy, skåret ut for hånd i én enorm granittblokk, i Kina! Begge kirkene har 400 plasser, tempelet har rom for 600!

Jessheim har vært et åndelig sentrum lenge. Professor emeritus Anders Hagen både begynner og avslutter sin bok om norsk arkeologihistorie på Jessheim. Han skriver om Raknehaugen, Nord-Europas største gravhaug, som befinner seg midt i det gamle Raumariici, på Jessheim.

Thor Heyerdahl skriver i sin bok «Jakten på Odin», om dette området der mennesker ble til guder og begravet for å bli minnet til evig tid. Befinner vi oss i den norrøne mytologiens vugge?

MOTIVERTE STUDENTER

Selv befinner jeg meg vel på Romerike folkehøgskole. Der preges min tilværelse av teaterarbeid med 106 motiverte studenter og dyktige kolleger på alle teatrets fagområder. Hvert år spilles det teater for mange tusen skoleelever og voksne publikummere på dette åndsforlatte stedet, Jessheim.

En betydelig del av antallet profesjonelle skuespillere og kulturarbeidere i Norge har bodd et år på Jessheim før de begynte å prege kunst- og kulturlivet i resten av landet.

TEGNET AV ARKITEKTER

Kulturhuset er tegnet av LPO arkitekter. Ikke etter min smak, men det rommer et fint bibliotek, kulturskole, kinosaler, og den eneste teatersalen i Akershus som regelmessig blir besøkt av Riksteatret. Skuespillere gleder seg til å spille på Jessheim; det er så godt publikum der…

På vårt nye live-sted Kreti og Pleti trives musikere som spiller alt fra klassisk til samtidsmusikk.

FLOTT IDRETTSANLEGG

Idrett er en del av det utvidede kulturbegrep, og Jessheim har et av Norges flotteste idrettsanlegg: Ny friidrettsstadion, ny fotballstadion, flerbrukshall for bl.a. ishockey og curling, og nytt bade-og svømmeanlegg skal bygges. (Ull/Kisa ble i år nr. 3 i Holmenkollstafetten; det sier noe om bredden i miljøet. Fotballaget nærmer seg eliteserien.) Rett utenfor sentrum ligger skianlegget Rambydalen. Der startet vår første world cup-vinner Ole Kristian Furuseth det norske alpineventyret.

KOKKELANDSLAGET

Mat og drikke er selvfølgelig også kultur. Da det norske kokkelandslaget dro til Frankrike for å konkurrere, hadde de med seg vårt lokale øl fra Sundbytunet. Sommerølet er blitt kåret til Norges beste flere ganger. Det er fullt mulig å spise og drikke godt på Jessheim, indisk, kinesisk, italiensk, norsk selvfølgelig, osv., osv. Du finner de samme cafèene på Jessheim som i Oslo, f.eks. Starbucks og Kaffebrenneriet.

Best liker jeg våre lokale, Aanerud og Hjemmebakeriet. På konseptstedet Joe & The Juice jobber samme type kjekke, unge menn som på andre kule og åndfulle steder i Norge. Sjekk ut Bjørn Gabrielsens interessante artikkel «Alt kommer til å bli Jessheim» i siste nummer av Samtiden.

ET SPESIELT VAKKERT HUS

Spalteplassen tillater ikke at jeg går mer i detalj om Jessheims «skjulte» kvaliteter. Bortsett fra at jeg selvfølgelig ikke må glemme Voksenopplæringen. De holder til i et ikke spesielt vakkert hus, men spennende og interessant blir det når 550 elever fra 75 nasjoner setter sitt preg på sentrum, sammen med tusenvis av ansatte fra vår nabo, Oslo lufthavn, Gardermoen.

Selvfølgelig har Venezia eller The Royal Mile i Edinburgh arkitektoniske kvaliteter som gjør at vi betaler dyrt for å reise dit. Ulempen er at det ikke lenger er italienere eller skotter som driver butikker og kafeer der; de har kinesere overtatt. Venezianerne har ikke lenger råd til å bo i Venezia; de har flyttet inn på fastlandet.

FOR OSS SOM BOR HER

Jessheim er ikke et musealt skall for turister. Jessheim er for oss som bor her. Og nå vil jeg spille på lag med Butenschøn, en mann jeg altså respekterer:

Byplanlegging er en overordnet oppgave for de som styrer samfunnet vårt, politikerne. Ofte nedprioritert for å drive brannslukking i barnevern, eldreomsorg og trafikkavvikling.

På Jessheim er vi så heldige at storsenteret ligger midt i byen, som en lang bygning parallelt med Storgata. Men vi ser nesten ikke storsenteret, fordi mellom Storgata og storsenteret ligger det en lav trehusbebyggelse, som i dag for det meste er serveringssteder, noe som skaper liv i sentrum også på kveldstid! Parentes bemerket må jeg si at det ikke bare er flaks; eieren av storsenteret, Tore Kværner, er fra Jessheim, og har gjort mye for å ta vare på Storgatas trehusbebyggelse. Han har et hjerte for en trivelig utvikling på Jessheim.

IKKE NATURLIGE FORTRINN

New York har sin Central Park, London Hyde Park. Her har politikerne gjort noen ekstreme prioriteringer, kvadratmeterprisen på f.eks. Manhattan, tatt i betraktning! Hva kan modige politikere gjøre på Jessheim?

Jessheim har ikke de naturlige fortrinnene Sundet i Eidsvoll, Årnes og Sørumsand har, nærheten til vann, Glomma og Vorma. Jessheim er avhengig av at politikerne forstår at vi innbyggere trenger menneskevennlige byrom, gågater, grøntområder. Og på Jessheim ligger alt til rette for å skape en hyggelig by:

Storgata og storsenteret befinner seg i midten, i gangavstand til ubegrensede arealer for boligbygging og næringsvirksomhet. Vi trenger derfor ikke flere boliger i Jessheims midte.

VÅRT SIGNALBYGG

Vårt signalbygg, vårt Eifeltårn, er Herredshuset. Tegnet av Holger Sinding-Larsen. Bygget i tømmer. Vakkert pusset opp av venneforeningen. Bedre live-lokale for akustisk musikk finnes ikke i Norge! Herredshuset er omgitt av en park, og vis-a-vis, mot Gotaasalleen, ligger en toetasjes, praktfull funkisbygning i tegl, «Sparebanken».

KJÆRE BJØRN DÆHLIE

I «trekanten» mellom Storgata, Trondheimsveien og Gotaasalleen, kan Jessheim få sin Central Park.

Kommunen bør kjøpe tomta bak Vegelgården fra Bjørn Dæhlie, og den store parkeringsplassen fra Næss elektriske. (Kjære Bjørn Dæhlie: Det er ingen skam å snu, vend i tide. Det er så mange andre steder du kan bygge boliger!)

GÅGATE, FONTENE OG BENKER

Veiberggata bør bli gågate med fontene og benker. Storgata bør også bli gågate, eller i det minste enveiskjørt og stengt på kveldstid. I «trekanten» bør det anlegges gangveier, grøntområder og dammer. Trehusene i trekanten vil etter hvert bli fylt med spennende aktiviteter. Blir ikke det bra, Butenschøn?

DET ER MULIG Å KOMBINERE

På Jessheim er det altså mulig å kombinere et stort, moderne storsenter med trivelig og urban småskalabebyggelse. Som et symbolsk bevis på det finner vi, i et stort rom i senterets indre, Unni Askeland sitt atelier, - og kunstforeningens utstillingslokale. I et lite hus 3 minutters gange unna, sitter Egil Nyhus og tegner. To ganger har han blitt kåret til årets avistegner i Norge, én gang årets avistegner i verden.

Og alle vi andre, som sitter på en cafe og venter på å ta en kopp kaffe med Egil eller Unni, kan hvis ventetiden blir for lang, rusle bort til Nordbytjernet. Der møter vi kanskje Kirkelig kulturverksteds egen Carola. Hun har sagt at hvis hun har en lang mellomlanding på Gardermoen, tar hun en taxi til Nordbytjernet og går en tur; et vakkert sted som gir ro i sjelen. Eller kanskje tar vi en sykkeltur fra sykkelbyen Jessheim til Romeriksåsen. Eller til Hurdal, til det ortodokse klosteret med helgenmalerier fra gulv til tak malt av serbiske kunstnere, med motiver blant annet av vår egen helgen, Olav den hellige. På veien passerer vi Vebjørn Sands fredsstjerne.

Livet mitt på Jessheim er fantastisk! Hva mener du med åndsforlatt, Butenschøn?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.