Eidsvoll er ikke alene om dette, nesten 90 prosent av norske sykehjemsplasser er kommunale.

Men på tross av dette klare standpunktet, og det faktum at det nylig ble åpnet åtte nye plasser på Vilberg kompetansesenter, leier kommunen flere private plasser i dag enn hva den gjorde for cirka ett år siden.

Går vi tilbake til 2011, som man kan lese mer om her, så sa Eidsvoll kommune opp 11 plasser på private Bøn sykehjem og startet prosessen med å tvangsflytte flere eldre. Målet da – som i dag – var å tilby dem pleie i kommunal regi. Men resultatet er altså at kommunen i dag leier flere enn i 2011 og flere enn i fjor. Pr. i dag leier Eidsvoll 30 sykehjemsplasser.

Ønsket om kommunale plasser er i all hovedsak ideologisk fundert. Det handler, i hvert fall ikke lokalt, om kvalitet. De færreste vil mene at tilbudet på Bøn sykehjem er dårligere enn på Vilberg kompetansesenter. Det handler heller ikke om pris. En reportasje i EUB i februar i fjor, viste at de private plassene er noen hundrelapper dyrere i måneden.

Det bygges ut videre på Vilberg. 16 nye enkeltromsplasser skal stå ferdig i 2019. Men om disse plassene hadde stått ferdig i dag, hadde det fremdeles ikke vært nok til å dekke behovet for sykehjemsplasser i Eidsvoll.

Uansett hvor god statistikk og oversikt man måtte ha over sine innbyggere, å forutse behovet for sykehjemsplasser fra år til år, for ikke snakke om måned til måned, vil alltid måtte basere seg på mer eller mindre kvalifisert gjetting. En best mulig utnyttelse av ressursene vil kreve at man har en viss fleksibilitet. Vi tror en kombinasjon private og kommunale sykehjemsplasser kan gi dette.

Privat eldreomsorg er et kontroversielt tema i Norge. Det finnes gode private løsninger, og det finnes gode offentlige. La oss ha det som utgangspunkt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.