Jeg la på et regnbue-filter på profilbildet mitt på Facebook for noen år siden, for å vise støtte til Pride i Oslo. Det føltes feil å fjerne det bare fordi festivalen var slutt, det gjelder jo fortsatt, så bildet forblir det samme og støtten likeså.

Fri gjør en utrolig viktig jobb for alle som bryter litt, eller mye, med samfunnets normer for kjønn og seksualitet – for lhbtiq-personer, for alle som er skeive. De jobber for et fritt, åpent og inkluderende samfunn med plass til alle.

– VIKTIG FOR MINORITETER

– Representasjon og forbilder er viktig for de av oss som tilhører en minoritet, forteller Brita Brekke, leder i FRI Oslo og Akershus.

Fri kjemper for de samme verdiene jeg styrer etter i oppdragelsen av ungene mine. Jeg vil ikke at sønnen min eller dattera mi for eksempel skal bli 1 av 10 som ville flyttet på seg hvis de var tett på en homofil mann. For det er faktisk realiteten, selv om vi skriver 2018, ifølge tall fra Bufdir. Eller hvis en av mine unger skal vise seg å være en lhbtiq-person, skal jeg sørge for at oppveksten har gitt rom for trygg åpenhet, med et løfte om uforbeholden kjærlighet, åkkesom.

Men foreldre er på ingen måte (og kanskje heldigvis) barnas eneste rollemodeller. Personer og karakterer i media og underholdning er innen rekkevidde nå mer enn noensinne, og her er det, som Brekke sier, viktig med representasjon. Den har ikke alltid vært til stede, men det har blitt bedre.

– I 1965 ble det første gang sendt et radioprogram om homofili på norsk radio. Og veien fram til at mange hundre tusen mennesker fikk ta del i kjærlighetshistorien om Isak og Even i Skam i forfjor har vært livsviktig, sier Brita Brekke.

HAR MYE Å SI FOR HOLDNINGER

Anders Gjesvi er universitetslektor i journalistikk og forsker på medienes omtale av homofile. Til Mediehistorisk tidsskrift forteller han at framstillingen i media, historisk sett, har hatt stor betydning for hvordan både homofile har sett seg selv og hvordan majoriteten har sett dem.

Og ifølge Bufdir kan «befolkningens holdninger til lhbtiq-personer (…) ha mye å si for lhbtiq-personers oppfattelse av seg selv og hvilket handlingsrom for åpenhet man har i hverdagen.»

Litt forenklet: Samfunnets holdninger kan påvirkes av det man ser og leser, og andres holdninger mot en selv kan påvirke eget selvbilde og selvfølelsen.

EN DEL AV HISTORIEN

Mange husker The Matrix. Det mange kanskje ikke vet, er at brødrene Wachowski, som står bak Matrix-universet, begge er transpersoner – de identifiserer seg ikke med det kjønnet de ble tildelt ved fødselen – de er nå søstre. Det hittil siste prosjektet til The Wachowskis er en tv-serie som heter Sense 8. Kort fortalt handler den om åtte personer som er telepatisk knyttet sammen, og de må redde verden mot de onde. Klassisk og faktisk veldig bra. Men, det som kanskje er enda bedre enn selve historien, er hvordan Wachowskis syr seksualitet- og kjønnsmangfold sømløst inn som en selvfølgelig del av heltenes liv. Det er den type representasjon vi trenger.

Brita Brekke sier dette:

– Et mangfold av forbilder, og av komplekse folk og fiktive karakterer betyr mye for unge som prøver å finne ut hvem de er. Det åpner mulighetene våre for hvem vi kan være. At for eksempel læreren din er trygg og åpen som skeiv. Og det at vi nå ser et større mangfold på flere arenaer bidrar nok til at det blir enklere og tryggere å være seg selv.

DØDSVIKTIG

Dessverre viser også tall fra Bufdir at så mange som 13 prosent av menn grøsser ved tanken på transpersoner. Og i en rapport publisert av Folkhälsomyndigheten i Sverige, om helsetilstanden til transpersoner i landet, kom det fram at så mange som 40 prosent av deltakerne mellom 15 og 19 år har forsøkt å ta sitt eget liv. Blant alle deltakerne var andelen 1 av 3.

Vi trenger heller ikke å gå lenger enn til spaltene her i EUB for å finne personer som forteller om vanskeligheter med å komme ut som trans.

SKEIV DISNEY-PRINSESSE

En av de fineste tekstene jeg har hørt på lenge er en sang (en barnesang egentlig) skrevet av ekteparet Linda Perry og Sara Gilbert. Den heter As I G up og handler om et barn som ønsker å forklare verden at man ikke trenger å være den peneste jenta eller den som slår en home run. At man ikke trenger være en gutt eller en jente i det hele tatt. At man ikke trenger å være det andre forventer at man skal være, at det er greit å være annerledes. Og det er fint. Men det som treffer mest, er at barnet også har et ønske om å forklare verden at det er slik. Barnet ønsker at verden skal forstå at det ikke er noe galt i å være annerledes, og at de som kanskje virker annerledes egentlig er ganske like alle andre.

Det er en slik verden jeg vil at mine barn skal vokse opp i: En verden hvor alle forstår, en verden med rom for alle, den verdenen også Fri kjemper for.

Derfor kjennes det også fint at vi har kommet dit at 17 år gamle Siri Lehland, som ble født som gutt, pryder coveret på motebladet Elle, og samtidig forteller sin historie som helt naturlig.

Og at vi kanskje snart får en skeiv Disney-prinsesse. For spekulasjonene går om at kanskje Elsa får jentekjæreste i Frost 2. Det hadde vært noe.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.