Sjøl var jeg 7 år gammel da skuddene smalt i Dallas, jeg ser fortsatt Dagsrevyens svart-hvitt bilder fra attentatet flagre over tv-skjermen. Det går nesten ikke en dag uten at jeg tenker på hendinga.

Konspirasjonsteoriene omkring drapet har vært mange og forskninga likeså. Nasjonalarkivet i USA har i disse dager offentliggjort nesten 3000 dokumenter om attentatet på den sagnomsuste presidenten. Den avdøde forfatteren og krigshelten Norman Mailer var vel den første som beskrev Kennedy som en glamorøs «hipster» – presidenten med auraen til en filmstjerne. En president som snakket til ungdommen, der krisene og drømmene lå latent.

Nå vel – har vi kommet nærmere ei oppklaring på president-drapet? I boka «A spy like No Other» av Robert Holmes (2016) synes sirkelen å være slutta. Igjen kastes mistanken mot KGB og Sovjetunionen, men ut ifra et nytt perspektiv: Et par måneder før drapet møtte attentatmannen, Lee Harvey Oswald, tre russiske diplomater i Mexico og ble hyra til å utføre presidentmordet. (Lee Harvey Oswald var tidligere marinesoldat – US Marines – hadde flere besøk i Sovjet og involvert i mange suspekte operasjoner.)

Holmes teori er at oppdraget ikke var godkjent på høyeste sovjetisk hold, men planlagt av stalinistiske «hardliners» i diplomatkretser som ikke aksepterte den russiske ydmykelsen under Cuba-krisa i 1962. Da hadde Sovjet bøyd av for presset fra USA og måtte gi opp å utplassere kjernefysiske raketter på Cuba.

Denne teorien er verken oppsiktsvekkende eller sensasjonell, men desto mer troverdig. Broren til presidenten, avdøde senator Edward Kennedy, hevda da også i sine memoarer «True Compass» at Osvald var selve attentatmannen som drepte presidenten. Warren-kommisjonen, utvalget som skulle avdekke hva som faktisk skjedde i Dallas 22.11.1963, konkluderte i sin tid med dette.

Når jeg tenker tilbake på alle teoriene som har vært i omløp knytta til presidentdrapet, er vi på mange måter tilbake til utgangspunktet. Det er bra for troverdig forskning på dette området.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.