Ullensaker kommune skriver på sine hjemmesider at «Vår visjon er å være tilgjengelig, attraktiv og handlekraftig. Vi vokser med rundt 1000 innbyggere hvert år. Befolkningsveksten og de samfunnsmessige konsekvensene som følger med, stiller store krav til framtidsrettet planlegging for videre utbygging i Ullensaker og nevner sine utviklingsprosjekter».

Fra hele Østlandet får vi stadig høre om svært alvorlige forhold i byggebransjen. Det er særlig i den delen av byggebransjen hvor det ikke er krav til fagbrev hvor vi ser at færre og færre er ansatte, men innleide. De har ofte 0-prosentkontrakter, det fortelles om ansatte som ikke får lønn via bank. Det fortelles om mangel på pensjonsrettigheter, forsikringer eller generell trygghet på arbeidsplassen.

Oslo kommune, ved det rødgrønne byrådet, vedtok våren 2017 det de kaller «Oslo-modellen». Dette er et gitt standardregelverk for å forhindre sosial dumping og skape ryddige, oversiktlige og lovlige forhold i bygg- og anleggsbransjen. Utstrakt bruk av henholdsvis underleverandører og midlertidig ansatte og innleide gir utfordringer i bygg og anleggs- og risikoutsatte tjenestebransjer. Uoversiktlige leverandørkjeder og stor bruk av arbeidskraft uten fast ansettelse gjør det vanskelig å stille krav om og kontrollere at leverandørene oppfyller sine forpliktelser overfor arbeidere og offentlige myndigheter, blant annet når det gjelder forsvarlige arbeidsforhold, akseptabel lønn og betaling av skatter og avgifter.

Kommunen burde være i front i kampen for et seriøst og anstendig arbeidsliv, og burde kontinuerlig arbeide for å motvirke og bekjempe arbeidslivskriminalitet, sosial dumping og utnyttelse av arbeidskraft i sine leverandørkjeder. Kommunens tiltak bør legge til rette for rettferdig konkurranse mellom seriøse leverandører, som er kvalitetsbevisste og tar samfunnsansvar på alvor.

Noen av hovedpoengene i «Oslo-modellen» forteller ganske mye om hvor alvorlig det er:

 • Krav om bruk av fast ansatte
 • Krav om tarifflønn mellom oppdrag
 • Krav om faglærte håndverkere (50 prosent)
 • Lærlinger (10 prosent av utført arbeid)
 • Begrensning i antall ledd underleverandører
 • Internkontroll, sikkerhet, helse og arbeidsmiljø
 • Krav om HMS-kort fra første dag og system for elektronisk mannskapsoppfølging/HMSREG
 • Rett til innsyn i alle leverandørens forhold som har betydning for oppfyllelse av kontrakten
 • Lønns- og arbeidsvilkår
 • Krav om betaling til bank
 • Forbud mot kontant betaling

Til glede og orientering for innbyggerne vil Ullensaker SV ved vår representant i kommunestyret fremme interpellasjon på førstkommende kommunestyret møte om en sak som belyser nettopp «Oslo-modellen» og hvordan denne kan passe for Ullensaker kommune. Saken bør både vurdere hvorvidt det er hensiktsmessig å innføre, men også hvor lang tid dette vil ta.

Mahmod Ahmad er lokallagsleder i Ullensaker SV. Gro Irene Holt er gruppeleder og kommunestyrerepresentant for Ullensaker SV.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.