• SJARM. Søndre Eidsvoll Skolekorps spilte på sjarmen da de var på rekruttjakt på Eidsvoll Verk skole. Med en liten konsert presenterte de seg og håpet at det satt framtidige korpsmusikere blant elevene.
  • FLØYTE. Jenny Boassen Mora spiller tverrfløyte i korpset. Her hadde eget solonummer under konserten.
  • DRILL. Marie Otonie Bakken er drillpike i Søndre Eidsvoll Skolekorps. Drilltroppen har en viktig rolle når det skal toges.

I korpsenes storhetstid holdt alle skoler seg meg eget korps. Den tiden er over. Nå har de fire skolene i sørbygda – Bønsmoen, Eidsvoll Verk, Dal og Råholt, samlet seg i ett korps – Søndre Eidsvoll Skolekorps. Det ble formelt stiftet 5. desember i fjor.

– FORDI DET ER MORSOMT

Silje Marie Wang spiller klarinett i korpset. Hun har vært korpsmusiker i åtte år og er det rett og slett fordi det er morsomt og fordi hun liker samspillet.

– Jeg driver med mye annet også – piano, turning, akrobatikk og cheerleading, forteller hun.

Og det akkurat det som korpsleder John Kåre Sørgården mener er en medvirkende årsak til at barn ikke lenger velger å bli korpsmusiker.

– Det er så mange tilbud der ute, og vi er i sterk konkurranse om barnas fritid. Dessuten hefter det et ubegrunnet rykte ved oss. Foreldrene tror at det er veldig mye dugnadsarbeid, men det er ikke mer i korpsene enn det er i andre lag og foreninger, sier Sørgården.

21 MUSIKERE – TO ASPIRANTER

De fire skolene i sørbygda har til sammen rundt 1300 elever. 21 av dem spiller i korpset, to av dem er rekrutter og seks er med i drilltroppen. Potensialet for nye korpsmusikere skulle med andre ord være stort.

– Vi er for få musikere, ja, det er vi. Vi må rekruttere flere, og med det elevgrunnlaget vi har i sørbygda, bør vi klare det. 150 nye aspiranter hadde ikke vært urimelig, men vi håper på 50, sier Sørgården.

Han mener det er viktig å ha fokus rettet mot musikken.

– Den gir sosial lære og instrumentglede resten av livet. Korpset har hatt møte med rektorene. Vi ønsker et samarbeid for å få korpsmusikken inn i skolen, sier korpslederen.

FRA SKOLE TIL SKOLE

Mandag og tirsdag denne uka reiste korpset fra skole til skole og presenterte seg med en liten konsert og morsom informasjon.

– Alle elevene får med seg en lapp hjem til foreldrene, som leveres tilbake til skolen. Det er oppstartsseminar på Bønsmoen skole 17. og 18. mars. Da kan elevene komme og få prøve et instrument, sier Sørgården.

IKKE BARE SPILLING

De som tror at det er bare terping og spilling og øving når man går i korps, må tro om igjen.

– Det er mange sosiale arrangement gjennom året. Vi er på sommerturer, reiser til Tusenfryd og bowler med jevne mellomrom. Vi ønsker jo å beholde flest mulig av musikantene så lenge som mulig.

Nå ruster korpset seg før 1. og 17. mai med både ny fane og nye uniformer i svart og rødt.

– Tallene viser at korpsbevegelsen er på veg opp – og ikke noe kunne vært mer gledelig!

LES OGSÅ: Kulturuka har et mylder av aktiviteter

Bare ti skolekorps igjen på hele Øvre Romerike

For noen år tilbake krydde det av skolekorps i bygdene bortetter. Alle skoler hadde sitt eget, til tross for at det da var langt færre elever enn i dag.

Nå er det bare ti skolekorps tilbake. Dette ifølge en oversikt fra kommunenes egne hjemmesider.

I Eidsvoll var det tidligere ett skolekorps for hver skole. Nå er det bare tre tilbake. Det ett felles korps for skolene i sørbygda – Bønsmoen, Dal, Råholt og Eidsvoll Verk. Det kaller seg Søndre Eidsvoll skolekorps. I tillegg kommer Vilberg skolekorps og Langset skolekorps.

I Nannestad heter det nå Skolekorpsene i Nannestad. Det er en sammenslåing av de tre gamle skolekorpsene i bygda: Maura skole, Eker-Preståsen og Åsen/Løken.

I Hurdal er det én skole, og ett korps. Det heter Hurdal skolekorps.

Ullensaker har fem skolekorps. Det er Hovin Skoles Musikkorps, Jessheim skolekorps, Kløfta skolekorps, Mogreina Skoles musikkorps og Ullensaker Skolekorps.

Korpsene har sitt eget forbund. Det er Norges Musikkorps Forbund (NMF), som er landets største frivillige kulturorganisasjon, og har rundt 60.000 medlemmer fordelt på over 1.600 korps.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.