I budsjettforslaget til rådmannen og de borgerlige partiene (Høyre og Fremskrittspartiet) kommer det frem at de vil kutte kreftkoordinatorstillingen med 50 prosent. Dette tiltaket vil føre til at kommunen sparer 175 000 kr. Men vil de egentlig spare på dette tiltaket?

I dag har Eidsvoll kommune en kreftkoordinator i 100 prosent stilling. En kreftkoordinator sine arbeidsoppgaver består i å koordinere og tilrettelegge hverdagen for kreftsyke og pårørende på best mulig måte. Dette er en stor og sammensatt gruppe av kommunens innbyggere, i alle aldere.

Kreftkoordinator må være faglig oppdatert i felt i stadig utvikling, og med nye retningslinjer og anbefalinger i takt med dette.

Det betyr å måtte være tilstede i nettverk, arbeidsgrupper og samhandling med andre på tvers av kommuner, og ofte i samarbeid med spesialisthelsetjenesten, og beslutningstakere. Være med å påvirke med Eidsvoll som fokus.

Kreftkoordinator er også ansvarlig for å samordne tilbud og tjenester rundt kreftpasientene i Eidsvoll kommune, samt sørge for at samhandlingsreformen ikke blir en belastning for den enkelte. Med sin kunnskap bidrar kreftkoordinator til utarbeidelse av gode rutiner og systemer for kreftomsorgen i hele kommunen.

Støttesamtaler er en viktig oppgave for kreftkoordinator. Det kan være lille Fredrik på 6 år som lever med en mamma som skal dø i nær fremtid, Maren på 18 år som forsøker å gjøre det hun kan for sin kreftsyke far eller Kari på 60 år som selv har kreft. Kreft rammer alle aldersgrupper, og ikke minst rammer det hele familien. Med en kreftkoordinator i kommunen har vi en svært kompetent kreftsykepleier som kan ta vare på familiene. Fredrik skal kunne fullføre skole, og i andre saker kan det være å kunne stå i eller komme tilbake i arbeid.

For de fleste handler det om oversikt og veiledning til å kunne fortsette et liv som er endret.

Uten kreftkoordinator vil denne oppfølgingen måtte skje med fastlege/helsesykepleier som allerede har nok å gjøre. Kreftkoordinator skaper en trygg relasjon til de som følges opp. Ved kutt i denne tjenesten vil dette kunne føre til flere innleggelser og økt press på familier som allerede er i krise

Akershus består av 22 kommuner. 18 av disse har kreftkoordinator. 50 prosent kreftkoordinator i Eidsvoll kommune betyr en så stor reduksjon av tjenesten at vi nesten ikke kan kalle det en tjeneste for innbyggerne. Det vil ikke kunne favne alle de kreftrammede i kommunen som sterkt trenger en kreftkoordinator i en svært vanskelig tid.

Det er statistiske tall som bygger under behovet for oppfølging i 100 prosent stilling.

Om tallene for fremtiden viser seg å stemme, noe de med all sannsynlighet gjør, vil 1 av 4 få kreft i Eidsvoll. Om bare 2 prosent trenger en kreftkoordinator vil det si ca. 130-140 nye personer hvert år med sine pårørende. Dette viser behovet for en kreftkoordinator i 100 prosent stilling.

Hvem skal da bestemme hvilke pasienter som får og hvilke som ikke får disse tilbudet?

Skal Eidsvoll være uten tilbud til disse pasientene?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.