De er sammen med dagens barn og unge del av den første heldigitale generasjonen, som nesten er født med en smarttelefon i hånden.

Når vi skal utforme barne- og ungdomspolitikken er det viktig at vi tar inn over oss tiden vi lever i. Å vokse opp nå er annerledes enn da jeg vokste opp. For selv om den teknologiske utviklingen i all hovedsak er positiv, må vi erkjenne at den også byr på noen utfordringer.

Sosiale medier og selvbilde

Forskning viser at ni av ti jenter i 16-årsalderen ønsker å endre på kroppen sin. Jentene oppgir også at enkelte blogger har en del av skylden for kroppspresset de opplever. Vi har all grunn til å tro at dette også gjelder guttene. Det er alvorlig, når vi også vet at flere og flere unge sliter psykisk.

Bloggere og påvirkere skal selvfølgelig ikke få skylden for dette alene. Men jeg blir bekymret når jeg ser at bloggere og påvirkere med flere hundretusen lesere promoterer kosmetiske inngrep som botox, leppeforstørrelse og silikon. Særlig når de vet at de har lesere helt nede i 10-12-årsalderen.

Kroppspress er grunnen til at jeg forrige uke satte meg ned med bloggerne, påvirkerne, annonsørene og plattformeierne deres. Jeg tok til orde for at bransjen bør få sin egen «Vær-varsom»-plakat.

Når aviser som Eidsvoll Ullensaker Blad trenger etiske regler i sitt arbeid, trenger i alle fall unge mennesker som er forbilder for mange barn og unge noen retningslinjer de kan følge.

Guttene faller bak

En annen bekymring jeg mener vi bør ta tak i er at mange gutter faller bak. Dette ser vi blant annet ved at flere gutter enn jenter faller fra i skolen, topper NAV-statistikken og at flere menn tar sitt eget liv.

Guttene og deres psykiske problemer har i alt for lang tid blitt oversett. Der jentene lettere snakker med venninner og mødre, og kommer i kontakt med skolehelsetjenesten gjennom samtaler om prevensjon, har guttene ingen vei de sluses inn i helsetjenesten, eller en voksenperson de kan snakke med. Derfor foreslår jeg at alle gutter skal få tilbud om en samtale med en mannlig voksenperson i løpet av det første året på ungdomsskolen.

Dette vil forhåpentligvis kunne bidra til å plukke opp de guttene som trenger litt ekstra oppfølging, sånn at de får hjelp før problemene vokser seg større.

Demper vi kroppspress i sosiale medier og hjelper flere gutter til å finne sin vei, har barne- og ungdomspolitikken tatt et steg inn i fremtiden.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.