• Anne Hjørnegård Bjerke.
  • Ingrid Grene Henriksen.

I følge regjeringen.no skal den nye planen vise Norges innsats i løpet av perioden 2019 - 2022 og bidra til å nå vårt felles mål om bærekraftig fred. Dette lover godt!

På den internasjonale kvinnedagen 8.mars vil Akershus Bygdekvinnelag og Akershus Bygdeungdomslag imidlertid minne om at det også er viktig hva som oppnås av konkrete resultater for kvinnene.

LIDER MEST

Det er en kjent sak at det er jenter og kvinner som lider mest når det er krig og konflikt. Fredsprisvinner Nadia Murad er et bevis på det. Deltakelse og rettigheter Handlingsplanen er interessant lesing over 37 sider, og det foreligger også plan for gjennomføring.

Det er å håpe at det også er satt av tilstrekkelige budsjettmidler slik at ord kan bli til handling. Planen setter blant annet søkelys på deltakelse og rettigheter i innledende, uformelle fredssamtaler i tillegg til i formelle fredsforhandlinger. Dette er vel og bra, men vi vet også at det må tas tak i årsakene til krig, konflikt og diskriminering av jenter og kvinner.

Det ble også understreket av fredsprisvinner Denis Mukwege i 2018. Det angår meg! For at Norges befolkning skal få kjennskap og eierskap til handlingsplanen, er det viktig at Regjeringen informerer om den i mange fora og på forskjellige måter for å nå mange målgrupper.

MÅ BLI INKLUDERT

Unge og voksne må bli inkludert via organisasjoner og skoler slik at de opplever at dette angår mennesker og den bærekraftige freden som alle ønsker seg.

Det angår oss! Vi er mange som ønsker å bidra slik at ord blir til handling.

Som representanter for frivilligheten er det derfor naturlig å ønske at Regjeringen vil stille økonomiske midler til disposisjon slik at frivillige organisasjoner med kompetanse og erfaringer kan søke om midler for å bidra. Det er også viktig at allmennheten blir kjent med resultatene av arbeidet som gjøres. Da ser vi at det nytter!

Menn som allierte i følge utenriksminister Ine Eriksen Søreide (Dagavisen 11.januar 2019) blir det ingen bærekraftig fred uten at kvinner er inkludert og engasjert i fred og forsoning. Det er også Norges Bygdekvinnelags erfaring. I 2004 ble det underskrevet fredsavtale i Sør-Senegal etter 20 års borgerkrig. Norges Bygdekvinnelag fikk i 2005 midler fra TV-aksjonen Drømmefanger til et treårig prosjekt i Sør-Senegal med fokus på FNs Sikkerhetsråd resolusjon 1325 som også har tittelen Kvinner, fred og sikkerhet.

Prosjektet ble gjennomført med Selskapet for Norges Vel som prosjektleder og i samarbeid med en lokal kvinnegruppe. Deltakerne i prosjektet var kvinner som hadde vært offer i borgerkrigen, og de ble aktive bidragsytere i fredsprosessen.

De fikk grunnleggende opplæring og kunnskaper om bl.a. organisasjonsarbeid, menneskerettigheter og kvinners rettigheter. Mot slutten av prosjektperioden stilte 11 kvinner opp som kandidater ved lokalvalget.

Ifølge kvinnene hadde dette vært umulig om de ikke hadde vært med i prosjektet. En viktig erfaring var også at mennene ble informert og tatt med i arbeidet. Mennene ble allierte – ikke motstandere, og det er fortsatt fred i Sør-Senegal.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.