Igjen vil statlige stedsnavnsgranskere overkjøre lokalbefolkningen flere steder, både i bokmåls- og nynorskdistrikter.

I Høyanger vil Språkrådet endre Østerbø til Austrebø, et navn som ifølge viseordføreren ingen har hørt før og aldri har brukt. Språkrådet vil også endre Norevik til Norevikane, men både kommunestyret, kommunens navnenemnd og bygdefolket vil holde på Østerbø og Norevik.

En tilsvarende strid har oppstått i Saltdal i Nordland, der ordføreren går i spissen for skrivemåten Tjernfjelltunnelen, mens Kartverket og Språkrådet tviholder på Kjernfjelltunnelen. Striden blusset opp da en ny tunnel fikk navn etter fjellet. – Vi opplever nå en total overkjøring av Kartverket. Den nye tunnelen vil bli åpnet med et navn som saltdalingene ikke vil ha, uttalte ordfører Rune Berg til NRK.

For å toppe det hele gnir Språkrådet ydmykelsen inn ved å mene at bygdefolket har misforstått betydningen av navnet, selv om de har brukt «Tjernfjellet» i flere generasjoner. Språkrådet mener at opphavet til navnet er ordet kjerne (til å kjerne smør med) og ikke de nærliggende tjernene. Språkrådet er nemlig uenig med kommunen om den lokale uttalen av «tjern», så rådets stedsnavnsgranskere mener sågar at de kan dialekten bedre enn folk lokalt!

Etter mange slike konflikter endret Stortinget i sommer på stedsnavnsloven og ga nettopp kommunene større medbestemmelsesrett. Dessverre ser det ikke ut til at dette har gjort Språkrådet og Kartverket mer lydhøre for den lokale folkemeningen. Fortsatt legges det uforholdsmessig stor vekt på stedsnavnenes tidligste historie. Innarbeidede navn som har vært brukt i generasjoner og som lokalbefolkningen identifiserer seg med, blir altfor lett byttet ut.

Stedsnavn er sant nok kulturminner som skal vernes om, men de er ikke døde gjenstander. Som en del av språket endrer de seg gjennom århundrene. Hvis lokalbefolkningen føler seg fremmedgjort ved å få et stedsnavn tredd nedover hodet, hjelper det lite om det nye navnet «egentlig» stammer fra vikingtiden. Revisjonen av stedsnavnsloven åpner for å ta flere hensyn. Det bør Språkrådet og Kartverket følge opp istedenfor å overkjøre lokaldemokratiet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.