Ruud er åpenbart overbevist om at SIANs uttalelser representerer «skremselsytringer», som både bringer «utsatte minoriteter» til taushet og forårsaker terrorhandlinger. I ulike aviser de siste ukene har jeg argumentert ganske utførlig for hvorfor disse påstandene er uholdbare, og ser ingen grunn til å gjenta meg selv nå. Jeg har heller ikke noe ønske om å debattere hvorvidt SIAN står for «hat, frykt, splittelse og rasisme». Jeg registrerer at Ruud (og flere med henne) mener dette - og at en god del andre er av en helt annen oppfatning.

Med begeistring viser Ruud til regjeringens bebudede handlingsplan mot «muslimhat». Jeg frykter at en slik handlingsplan kan komme til å begrense ytringsfriheten, ikke minst muligheten til å bedrive fri islamkritikk. Nettopp slik religionskritikk kan allerede rammes av § 185 som også henviser til «religion eller livssyn». Vi har da også alt sett tendenser til at paragrafen i praksis kan fungere som en blasfemibestemmelse, som da ytringen «fordømrade svineri denne satans islam kulten!» ble erklært lovstridig i en rettsinstans.

Ruud forsvarer omgjøring av kommuner til «rasismefri soner». Dersom politikerne fjerner angivelig «rasistiske» ytringer fra det offentlige rom, er det en autoritær praksis som ikke har noen plass i et liberalt demokrati. En slik praksis er dessuten i strid med norsk lov, noe en rekke politikere i min egen by nettopp har fått smertelig erfare. Hele Gamle Oslo bydelsutvalg og et bredt flertall i Oslo bystyre har fremmet vedtak – med full støtte fra selveste ordføreren - om at SIAN skulle nektes å demonstrere på Tøyen Torg 28. september. Kommuneadvokaten fastslo at det er i strid med Grunnloven å innskrenke en politisk organisasjons ytrings- og demonstrasjonsfrihet på slikt vis. SIANs demonstrasjon ble avholdt som planlagt.

Ruud gremmes antagelig over at «rasismen» kan spres på denne måten. Vi som respekterer Grunnloven og individets frihet, kan derimot glede oss over at det var liberale prinsipper som vant frem – prinsipper som gjelder for alle, inkludert SIANs medlemmer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.