Saken var komplisert og omstridt allerede før Fylkesmannen kom på banen. Sommeren 2014 anbefalte et enstemmig skolestrukturutvalg å bygge ny skole i Trolldalen i Styri. Der avsatte kommunen allerede på 1970-tallet tomt til skole. Da saken til slutt ble behandlet i kommunestyret i april 2015, gikk flertallet inn for å bygge ny skole på Tynsåkjordet. Trolldalen-alternativet ble nedstemt. Rådmannen innstilte på å bygge nye skole på nåværende tomt, kombinert med kjøp av ekstraarealer fra området rundt. Dette fikk han ikke politikerne med på.

Om politikerne spilte høyt, eller var naive tilbake i 2015, er det nok delte meninger om, men at Fylkesmannen ville komme med innsigelser mot bygging på dyrket mark, burde ikke komme overraskende. Hva som kanskje har overrasket litt, er hvor steile man har vært hos Fylkesmannen. Flere møter mellom partene har ikke endret på dette.

Før sommeren ba Eidsvoll kommune Fylkesmannen om å frafalle sine innsigelser. Noe som fra sidelinjen i beste fall framsto som et skudd i blinde. Nå er svaret kommet: Fylkesmannen sier fortsatt nei til skole på Tynsåkjordet. Trolldalen-alternativet faller heller ikke i smak. Fylkesmannen mener – i likhet med hva rådmannen i sin tid argumenterte for – at nåværende skoletomt er best.

Det er avtalt et meklingsmøte med Fylkesmannen 15. september. Forut for kommunestyrets neste behandling av saken. Man kan være enig eller uenig med både Fylkesmannen og Eidsvoll-politikerne i denne saken. Det er en komplisert utbygging, og det er fordeler og ulemper ved alle tomtealternativene. Men kommer det ikke nye fakta eller argumenter på bordet de neste ukene, ser det ut til at Eidsvoll-politikerne vil tape dragkampen. Vi kan ikke helt se hva som skal til for å få Fylkesmannen til å snu i denne saken. Derfor: Det blir ingen ny skole på Tynsåkjordet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.