Har du tenkt over hvordan hverdagen din ville vært uten rent drikkevann i springen? De fleste av oss bruker vann hver dag til både drikke, matlaging og vasking. Ganske mye vann, faktisk. For norske husholdninger ligger snittet på 180 liter i døgnet per person. Da er det bra at det aller meste drikkevannet i Norge er av god kvalitet.

Men også hos oss kan uforutsette hendelser skje. Skred, ras og flom kan bidra til svikt i vannforsyningen. Mer ekstremvær kan også føre til at strømmen blir borte i kortere eller lengre perioder – noe som igjen påvirker vannforsyningen. I tillegg kan ulike menneskeskapte årsaker, for eksempel forurensing, utslipp og sabotasje, ha betydning for vår tilgang til rent vann i springen.

Kan få store konsekvenser

Ifølge Folkehelseinstituttet vil vi i tida som kommer oppleve større problemer med forurenset drikkevann hvis ikke gamle vannledninger blir reparert eller skiftet ut raskere enn hva som gjøres i dag. På grunn av dårlig standard på ledningsnettet, lekker rundt en tredjedel av vannet ut før det når forbrukerne. Siden drikkevannsledningene vanligvis ligger i samme grøft som avløpsledningene, er det fare for forurensning ved ledningsbrudd eller reparasjoner.

Små svikt, enten de skyldes naturhendelser eller er menneskeskapte, kan føre til store konsekvenser. Det mest alvorlige er selvsagt hvis vannet ikke skulle komme fram til folk. Men også forurenset vann kan by på store problemer – særlig i kombinasjon med et strømbrudd.

Hensikten med å skrive dette er ikke å skremme folk. Vi har en stabil og god vannforsyning i Norge, og de fleste av oss har utelukkende gode erfaringer med drikkevannet vårt. Men scenarioene ovenfor er ikke usannsynlige. Derfor er det lurt å være forberedt hvis noe skulle skje.

Ni liter vann

DSB anbefaler at alle husstander lagrer ni liter vann per person. Våre undersøkelser tyder dessverre på at folk flest ikke gjør det.

I en befolkningsundersøkelse fra 2017 oppgir 21 prosent av de spurte at de har drikkevann i beholdere/flasker. Ett år etter hadde andelen økt til 29 prosent.

Den siste undersøkelsen kom rett etter at DSB sendte brosjyren «Du er en del av Norges beredskap» i posten til alle norske husstander. I brosjyren var det konkrete råd om mat, drikke, varme, legemidler/førstehjelp, hygiene og informasjon som vi anbefaler at folk følger for å kunne klare seg selv i minst tre døgn.

I kjølvannet av brosjyreutsendelsen har vi fått mange spørsmål om lagring av vann. Må man gjøre noe spesielt? Hvor lenge holder vannet seg? På sikkerhverdag.no har vi laget en enkel oppskrift på hvordan man går fram for å lagre vann. Og det er faktisk veldig enkelt: Fyll kaldt, rennende vann på godt rengjorte vanndunker – så kan vannet stå i kjelleren eller en bod i årevis. Så nå er det egentlig bare å gjøre det!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.