Nesten alt vi bruker er laget av plast eller pakket inn i plast.

Plastforsøpling er en av vår tids store miljøutfordringer. Plast i naturen er en stor trussel mot dyreliv, planteliv og for klimaet.

Havet er i ferd med å bli menneskehetens største søppelplass. Derfor må vi endre plastforbruket vårt.

På bestilling fra regjeringen foreslår Miljødirektoratet forbud mot flere engangsprodukter av plast, som engangsbestikk og sugerør. Dette er produkter som relativt enkelt kan erstattes av andre, og som i stor grad bidrar til forsøpling på norske og europeiske strender.

Dette forslaget er helt i tråd med EUs forbud, som vil tre i kraft juli 2021.

Overgangen fra engangsplast til alternative løsninger vil kunne føre med seg reduserte klimagassutslipp og andre positive miljøeffekter. Forutsetningen er at markedet innretter seg med klimapositive alternativer til engangsplast.

Politikernes oppgave er å legge til rette for at for at markedet og industrien blir mest mulig miljøvennlig. Her hjemme har vi allerede gjennomført en rekke tiltak for å få kontroll over plastforsøplingen, og i tiden fremover skal denne innsatsen bli enda sterkere.

Før sommeren foreslo Norge nye internasjonale regler for handel med plastavfall. Ti dager senere ble reglene vedtatt. Aldri tidligere har verdens regjeringer fått til en ny global miljøavtale på så kort tid.

Klimaproblemet er en global utfordring som krever globale løsninger. Derfor er jeg stolt over Norges innsats, både her hjemme og der ute.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.