Verden er mangfoldig. I dag er det ikke artsmangfoldet jeg har i tankene, men det menneskelige mangfoldet.

La oss dvele litt ved det. Når du ser deg rundt, er det lett å se at mennesker er forskjellige. Noe av ulikheten – eller mangfoldet – er åpenbar: hudfarge; kjønn; kroppsstørrelse og andre synlige trekk som om en person sitter i rullestol eller går med hvit stokk.

Andre forskjeller synes ikke på utsiden: som hvilken gud du tror på, hvis du tror på noen i det hele tatt; hvilket kjønn du forelsker deg i; om du har en sykdom eller skade som ikke synes men som allikevel påvirker hverdagen din.

VIL IKKE HA DET SLIK

I et velfungerende samfunn skal det være like muligheter for alle, uansett utseende, følelsesliv, tro, meninger, fysisk eller psykisk funksjonsnivå eller kjønnsuttrykk. Dette kan kanskje virke åpenbart i Norge i 2019. Men det er ikke det. Fremdeles er det slik at hvilket kjønn du har eller hvilket land du kommer fra påvirker mulighetene i livet.

Slik vil ikke vi i MDG ha det. Det er derfor vi blant annet synes det er viktig å prioritere kvinner i lokalpolitikken: Fordi det er viktig at mangfoldet er synlig. Hvilket signal sender det til unge kvinner at det hovedsakelig er godt voksne menn som bestemmer i kommunen? Og videre: hvilke forbilder har etniske minoriteter når de lokale folkevalgte utelukkende har hvit hud?

Grethe S. Slettmoen fra Nannestad Krf har innvendt at det er andre ting som er viktigere i et valg enn kjønn, og at kjønnskvoteringen i politiske fora har gått for langt. Selvfølgelig er vi alle først og fremst opptatt av innholdet i politikken.

Imidlertid er det oppsiktsvekkende at Slettmoen mener at kjønnskvoteringen har gått for langt all den tid bare 8 av 31 representanter i dagens kommunestyre er kvinner, og flere av listene til høstens valg har dårligere kjønnsbalanse enn før. Demokratiet fungerer best når kommunestyrene speiler befolkningen, og det er faktisk et problem når alle de folkevalgte er for like i alder, kjønn og bakgrunn.

Hvorfor er politikken i Nannestad så mannsdominert, og hva kan vi gjøre for å sikre at politikerne speiler innbyggerne bedre? Jeg ønsker meg tverrpolitisk interesse for å utforske dette spørsmålet.

FAMILIE OG FRIVILLIG ARBEID

Slettmoen trekker fram at de fleste lokalpolitikere må gjøre arbeidet på kveldstid og i helger, og at saksmengden er så stor at mange ikke orker det i tillegg til jobb, familie og frivillig arbeid.

Hvis det stemmer at organiseringen gjør det vanskeligere for noen grupper i kommunen å delta i demokratiet enn for andre, så er det noe vi bør prøve å finne løsninger på, ikke bare slå oss til ro med.

Politikk skal ikke være bare for noen få spesielt interesserte privilegerte, men for alle innbyggere som ønsker å bidra til at Nannestad kommune skal være best mulig for både nåværende og framtidige innbyggere.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.