Plassering av ny skole på Eidsvoll ligger nå på statsrådens bord. Saken kan forenkles slik: Det politiske flertallet i Eidsvoll vil bygge ned matjord på Tynsåkjordet. Fylkesmannen sier nei, og mener at kommunen ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til bestemmelsene om jordvern i Regional plan for areal og transport i Oslo og Akershus.

Eidsvoll har andre alternativer, og har sågar allerede regulert annet areal til offentlige formål. Det er fordeler og ulemper med alle løsningene, men, som vi ser så altfor ofte, er det matjorda som til slutt må vike.

Lokalpolitikere vil gjerne legge til rette for utvikling, og bli attraktive for ny næring og økende befolkning. Det er krevende å balansere de ulike hensynene, inklusive jordvern. De fleste partier har i sine programmer formuleringer om økt lokalt selvstyre og mindre statlig innblanding. Men på noen områder må nasjonale hensyn gå foran, og arealdisponering er ett av disse.

Matjord er en knapp ressurs i Norge, og vår plassering på jordkloden setter begrensninger for hvor mye mat vi kan produsere. Jordvern og evnen til å produsere mat må sees i et evighetsperspektiv. All nedbygging av dyrka og dyrkbar mark går ut over framtidige generasjoners evne til å brødfø en voksende befolkning.

Derfor kan ikke politikerne kun se på dagens situasjon eller behovet man ser 20–30 år fram i tid i sine vurderinger. Jordvern er et nasjonalt anliggende, og Stortinget har satt et mål om at maksimalt 4000 dekar skal kunne bygges ned hvert år. Den enkelte kommune kan ikke overlate dette ansvaret til de andre kommunene. Eidsvoll har noe av den beste matjorda i Norge, og bra alternativer for lokalisering av skolen. Hvis ikke Eidsvoll her bidrar til å følge opp det nasjonale målet om nedbygging av maksimalt 4000 dekar pr. år, hvem skal da gjøre det?

Og hvordan skal offentlige myndigheter kunne si nei til private utbyggere, når de gjennom egne vedtak ikke setter standarden for hva som kan aksepteres?

Amund Dønnum er leder for Eidsvoll Landbruksforening. Sigurd Enger er fylkesleder i Akershus Bondelag.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.