I hundre år har bygdekvinner i Norge arbeidet for å bedre kvinners kår, matsikkerhet, ernæring og likestilling. Her hjemme har vi heldigvis kommet langt. I mange andre land gjenstår det et stort stykke arbeid. For svært mange kvinner i verden er fortsatt hverdagen en tøff kamp for å overleve og sikre nok og næringsrik mat til seg og sin familie.

Bygdekvinner i fattige land møter systematisk kjønnsdiskriminering. Dette gjør dem dårligere stilt når det kommer til både helsetjenester, utdanning, eierskap over eiendommer og ressurser og rett til demokratisk makt. At kvinner gjennomgående har dårligere tilgang på ressurser, gjør også at de er mer sårbare når klimaendringer og ekstremvær skaper vanskeligere og mer uforutsigbare dyrkingsforhold.

I dag står kvinnene for mer enn 50% av den landbaserte matproduksjonen i verden. FNs organisasjon for mat og ernæring (FAO) har beregnet at dersom kvinner fikk de samme mulighetene i landbruket som menn, ville antallet som sulter i verden reduseres med 100-150 millioner. Likestilling er med andre ord avgjørende.

Norges Bygdekvinnelags internasjonale engasjement har ført oss til Guatemala, hvor vi samarbeider med Utviklingsfondet for å styrke kvinners kår. Her har vi fått erfaring med hvordan det å satse på bygdekvinner kan ha stor utviklingseffekt for fattige lokalsamfunn. I kvinnegruppene som partnerne våre etablerer, får kvinnene ny kunnskap, bygger opp selvtillit og lærer av hverandre, slik at de står sterkere sammen. Gjennom opplæring i bærekraftige landbruksteknikker og bedre tilgang til næringsrike og lokalt tilpassede plantesorter, står kvinnene og deres familie bedre rustet. Slikt utviklingsarbeid gir gode resultater.

Den norske regjeringen lanserte i juni i år en handlingsplan for bærekraftige matsystemer. Den beskriver hvordan vi i vår utviklings- og utenrikspolitikk skal bidra til global matsikkerhet gjennom å satse på bærekraftig matproduksjon og småskala matprodusenter. Økt variasjon av matvekster, bedre jordbruksfaglig kunnskap, klimatilpasning og økt verdiskaping fra egen produksjon, er noe av det som vektlegges i denne handlingsplanen. En viktig forutsetning for å lykkes ifølge regjeringen, er at kvinners rolle i matsystemene anerkjennes.

Vi er helt enig i at dette er riktige prioriteringer. Akershus Bygdekvinnelag markerer FNs bygdekvinnedag den 15. oktober og FNs matvaredag 16. oktober med å oppfordre Regjeringen til å synliggjøre denne satsingen på kvinners rolle gjennom økte midler over statsbudsjettet, og at 50% av pengene som går til dette formålet rettes spesifikt mot kvinner. Bare slik kan vi ta verdens bygdekvinner og deres kamp for likestilling og matsikkerhet på alvor.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.