Knut Eilertsen i Kløfta IL skriver i EUB 30.6.17 at Miljøpartiet De Grønne har en kampanje mot kunstgressbaner. Det stemmer ikke. Vi vil ha miljøkrav til kunstgressbaner, slik at idretten utøves på trygge idrettsanlegg som ikke skader miljøet. Det gjør vi basert på fakta og vurderinger fra miljødirektoratet og fylkesmannen.

Fylkesmannen slo i mai fast at granulat på avveie er forsøpling, og faller inn under kommunenes ansvar som forurensningsmyndighet. Fylkesmannen er klar på at det er ulovlig å tømme, etterlate og oppbevare avfall slik at det kan virke skjemmende eller være til skade eller ulempe for miljøet. Og når vi vet at mange kunstgressbaner ikke har gode systemer for å hindre spredning av granulat, er de altså ikke lovlige.

Gummigranulat fra kunstgressbaner kan stå for 1500 tonn mikroplast pr. år ifølge en rapport utarbeidet på oppdrag av Miljødirektoratet i 2016. Mye av granulaten som brukes på kunstgressbaner er laget av bildekk. I tillegg til mikroplasten spres dermed også miljøgifter fra veiforurensing. Mikroplasten spres ofte til nærområdene rundt banene og via bekker og avløpssystemer til sjøer eller ut i havet. Der blir de tatt opp av ulike organismer, og så går de videre oppover i næringskjeden. Forskere finner mikroplast i magene på fisker og dyr, og dermed også i vår mat. Langtidskonsekvensene er dårlig kartlagt. Dette ikke er heldig, og all rimelig føre-var-tenkning tilsier at vi må innføre tiltak for å begrense spredningen. Miljødirektoratet slo dermed i januar fast at det kan være aktuelt med et nasjonalt forbud.

Så finnes det heldigvis mindre skadelige alternativer, både i form av kunstgressbaner med mindre skadelige materialer i granulatene, kunstgress uten granulat, og hybrider mellom kunstgress og naturgress. Like viktig er det at kunstgressbaner må ha gode systemer for å samle opp granulatene. I stedet for at dette samles opp og gjenbrukes kjøpes det vanligvis ny granulat, som igjen gradvis forsvinner i løpet av året, særlig som følge av nedbør og snømåking. Det er verken miljøvennlig og økonomisk.

Miljøpartiet De Grønne vil jobbe sammen med idretten for å løse problemet med forurensning fra kunstgressbaner. Mange idrettslag er flinke til å ta i bruk nye og mer miljøvennlige løsninger. Dessverre er det likevel fortsatt altfor mange som ikke gjør det.

Vi forstår at idrettslag og kommuner ønsker å holde kostnadene nede. Derfor har MDGs Rasmus Hansson foreslått for Stortinget at det skal innføres en tilskuddsordning for å gjøre det enklere for kommuner og idrettslag å velge miljø- og helsevennlige løsninger for sine kunstgressbaner.

Idrett er viktig. Men vi må legge til rette for idrettsglede uten å ødelegge naturen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.