I disse tider er det med stor indignasjon jeg leser om hvordan vi eldre blir behandlet på en skammelig måte.

Du kan lese det i avisen – det er innstramninger på flere gode prosjekt, og det er pålegg om høyere betaling i en rekke andre prosjekter. Hele tiden kommer det «gode» forklaringer og overbærende uttalelser fra partiene i regjeringen. Vi som ikke er enige, skjønner jo ingen ting. Ifølge Frp står partiet for «en enklere hverdag for folk flest». Det blir kanskje enklere å ta bort en rekke bevilgninger, men blir det bedre? Det eneste sikre er at det går utover gamle og uføre.

Trygdeavgiftene er endret mellom dem som arbeider i privat sektor og offentlig sektor. Reduserte utgifter til store sykdomsutgifter, og det er slutt med gratis fysioterapi. Det koster nå cirka 2000 kroner pr. år for alle med et par unntak.

Selv sier regjeringen at de skal innføre billigere velferdstjenester, rettet «mot dem som har minst». Frp hevder at pensjonistene har fått tillegg på 4000 kroner pr. år og skal få ytterligere 4000 kroner for 2017, altså alt i alt 8000 kroner. Dette ble sagt av Siv Jensen i TV. Nå hevdet statsråd Hauglie i et intervju i NRK Dagsnytt for en tid siden at noen pensjonister har fått hele 100.000 kroner de siste årene. Ja, skal en omgå sannheten, er det jo greit å ta i litt.

Nå får jeg ikke kontrollert at disse tallene stemmer. I alle år har vi hver måned fått informasjon om pensjonen og trygdeutbetalingene. Nå fant vittige hoder at dette ble for dyrt, så heretter skulle alle opplysninger bli gitt digitalt. Det er bare det at flere hundre tusen personer i Norge ikke har data og kanskje heller ikke får det. Dette er tatt opp av Pensjonistforbundet i lengre tid, men får ikke noe gehør. Selv har jeg tatt dette opp en gang med Forbrukerrådet og to ganger med NAV, men fått til svar at det er regjeringen som har bestemt dette. Vi kan ikke rolig se på at store deler av landets eldre og uføre blir holdt helt utenfor i samfunnet.

For kort tid siden leste jeg i Aftenposten et innlegg om «Pensjonistene klarer seg fint» fra en av avisens faste journalister (Jan Arild Snoen). Han forsvarte alt det regjeringen hadde gjort og harselerte over maset fra folk om å få pensjonsslippen i posten. Han forklarte mye om pensjonen og hevdet blant annet at pensjonistene hadde fått for mye i fjor, noe som måtte trekkes fra i år. Journalisten mente at pensjonistene har fått et falskt inntrykk av situasjonen, han hadde ingen forståelse for Pensjonistforbundet klagesang. Nei, det er ikke mye forståelse fra den kanten.

Regjeringen har sagt at reguleringen av alderspensjonene er i samsvar med pensjonistreformen, men det er den ikke. Forutsetningen for en fradragsfaktor på 0,75 prosent var en reallønnsvekst på 1,5 prosent for yrkesaktive, og dette vilkåret er brutt. Under denne regjering har vi flere år hatt negativ realvekst (i forhold til prisstigningen). Fortsetter dette slik, blir vi med tida minstepensjonister alle som en. På tross av dette, erklærer nevnte journalist at pensjonistene har fått litt bedre reallønnsutvikling i 2016 og 2017. Forhandlingsretten overfor staten har vi også mistet de siste årene. Det arbeides iherdig for å få den igjen slik vi hadde det tidligere. Her skal staten bruke milliarder av kroner både til det ene og annet, og så skal man ikke bruke noen ekstra kroner til NAV for å få pensjonsmeldingene ut til oss eldre og uføre som ikke har digitalt utstyr.

Så kom skattelettelsene, og det skulle gi oss positive virkninger i kampen mot ulikhetene. Noen hundrelapper fikk vanlige folk, mens en liten andel av befolkningen fikk hundretusener. Dette har jeg heller ikke fått kontrollert, selv om jeg har prøvd. Men ser til min skrekk at jeg har fått flere tusen kroner mer i skatt enn i fjor. Ingen forklaring er gitt. En kjent i Oslo ga meg imidlertid en kopi av et brev fra Skatteetaten, og det kjente jeg ikke til. Her står det svart på hvitt at det fra 1. januar 2016 er innført en trinnskatt til staten når inntekten din er høyere enn 159.800 kroner pr. år.

Trinnskatten er en stigende skatt i 4 trinn, og trinn 3 og 4 tilsvarer den tidligere toppskatten. For trinn 1 og 2 i trinnskatten er dette en «ny skatt» for alle skal som nevnt, skattlegges fra brutto lønn kroner 159.800. Selv om den ikke er stor for små inntekter, vil skatten gjelde for alle personer i landet. Dette bør alle merke seg.

Det kunne fortelles om flere upopulære tiltak som er gjennomført av denne regjering, og som folk ikke er enige i. Det kan være bortfall av akuttavdelinger (barsel- og fødestuer) ved lokalsykehus, nedleggelse av offentlige kontor (NAV og ligningskontorer) samt dårlig landbruks- og fiskeripolitikk. Jeg vil også nevne bompengene, som stadig øker, og til midlertidig ansettelser, der flere går til en utrygg jobb. Med hensyn til det siste så har denne regjering også en midlertidig stilling, og kan derfor erstattes til høsten.

Med alle disse foreslåtte endringer, øker forskjellen og motarbeider til fulle likeverdighet i arbeidslivet. Jeg kan ikke skjønne at de som styrer, forsvarer dette ansikt til ansikt med sine velgere. Folk flest er ikke tjent med å få det vanskeligere i livet – det gjelder enten de er unge, gamle eller uføre.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.