Etter det som skjedde tidligere i sommer er det mange som har spurt meg om hva nå? Hva gjør dere videre?

I Norge har vi mange flinke svinebønder som jobber hardt for at dyra skal ha det bra og være friske. Generelt får griser i Norge godt stell, og vi har et strengt regelverk. Selv om de fleste driver godt, er det også noen unntak. Dyrevelferden er den enkelte bondens ansvar, men vi i næringa har også en viktig rolle. Vi må legge til rette for et godt regelverk som ivaretar dyra, og vi må fange opp avvik og sørge for at de ikke skjer igjen. Når regelverket brytes får det konsekvenser for alle, spesielt dyra, og det setter tilliten vår på spill.

Det er viktig for meg at du som kjøper maten skal kunne stole på oss som produserer den. At du skal vite at kjøttet du kjøper i butikken kommer fra dyr som har hatt det godt, som har blitt behandlet med respekt. Og at du skal kunne spise norsk kjøtt med god samvittighet.

For meg som bonde er det helt avgjørende at dyra har det godt, og det må vi sørge for. Derfor har næringa utviklet egne dyrevelferdsprogrammer, både for svin og andre produksjonsdyr. Hva som ligger i dyrevelferdsprogrammene varierer fra dyreslag til dyreslag, men det som går igjen er at de tilfører noe mer enn det regelverket som allerede ligger der, og det gir oss en mulighet til å i større grad ettergå den enkelte produsent. Sånn kan vi luke ut de som ikke følger regelverket. Formålet er å løfte dyrevelferden på all gris, ikke kun hos enkelte nisjeproduksjoner. Det er bakgrunnen for at vi velger dyrevelferdsprogrammer framfor for eksempel dyrevelferdsmerking.

Gjennom programmet forplikter bonden seg blant annet til å ha årlig veterinærbesøk med rådgivning. Fram til nå har programmet vært frivillig, men det skal bli obligatorisk for alle å delta i det. Slakteriene skal følge opp at kravene i programmet blir fulgt opp av bonden, som bli trukket økonomisk om de ikke er overholdt. I tillegg er det sånn at slakteriene kan avslutte samarbeidet med bønder med dårlig dyrevelferd. Da skal det heller ikke være mulig å få levert dyr til andre slakterier. Jeg skal ikke gå i detalj på alle deler av programmet, men det er godt, og det gir oss et verktøy som gjør at vi kan bidra til å bedre velferden, utover regelverket, og sikre konsekvenser for dem som ikke overholder det. som allerede ligger til grunn.

Vi skal bygge opp igjen tilliten, selv om vi forstår at det kan ta tid. Dyrevelferd er et område i utvikling, og vi får stadig større kunnskap om hvordan vi skal drive med god dyrevelferd. Vi tar forbrukerne på alvor og velferden til dyr i norsk husdyrproduksjon skal stadig bli bedre. Det er mitt løfte til deg.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.