Frem til valget den 9.september, vil du som velger oppleve politiske budskap spredt rundt i sosiale medier. Noen vil få husbesøk, du vil oppleve politiske partier på stand rundt omkring i bygda, og du vil garantert få mulighet til å lese mange leserinnlegg i lokalavisene. Alle politiske partier slåss om din oppslutning. Jeg tror, stort sett, at alle partier ønsker det beste for bygda og har ett eller annet positivt budskap å komme med.

Selv har jeg deltatt i mange valgkamper. Jeg har «vunnet» noen og jeg har «tapt» noen, sånn er det jo. Velgerne jeg har kommet i kontakt med, og det er veldig mange, ønsker å høre om mitt partis forslag og hva vi skal gjøre og har gjort. Det de ikke er så interessert i, her å høre min mening om hva alle andre gjør feil.

Men en ting har slått meg. Sjelden har jeg fått spørsmål om – «hvordan skal du finansiere dette da?» eller – «hvilke konsekvenser får dette da?» Heller ikke av journalister har jeg fått disse spørsmålene ofte.

La meg ta et eksempel:

Mange politikere kommer med lovnader, det kjenner vi jo til. En lovnad er f.eks å «effektivisere» administrasjonen i Eidsvoll med 0,5% i året fremover. Dette høres ikke mye ut og mange synes derfor dette høres greit ut. Vel, å effektivisere ett allerede trangt budsjett i vår kommune, som allerede drives effektivt (det er dokumentert) med 8-10 millioner kroner på bunnlinja hvert år, er faktisk ganske mye og vil ha dramatiske konsekvenser for de det gjelder. Som velger, så bør man derfor ikke bare godta dette utspillet. Her bør velgerne forlange å få et svar. Svar på hvilke konsekvenser disse kuttene vil få, fordi det er kutt det er, og hvilke konsekvenser dette vil få. Er det på ikke lovpålagte tjenester det skal kuttes ned, som f.eks økonomisk støtte til idrettslag og foreninger eller hva og hvor. Da holder det ikke med å svare t – «det overlater vi til Rådmannen». For det første vil ikke fylkesmannen godta det i et budsjett. Der skal effektivisering/kutt synligjøres. Og hva skal vi egentlig med politikere som overlater en slik jobb til administrasjonen? Som politiker bør man stå ved det man gjør og synligjøre hvilken retning man ønsker å gå.

I en valgkamp blir det ofte sagt, - «vi må tenke nytt», - «vi må effektivisere», -«vi må ta tak», -«vi må snu en vond trend» o.s.v. Oppfølgingsspørsmålene velgerne da burde stille bør jo være, - «hva vil det si?», - «hvilke konsekvenser vil det få?» og ikke minst, - «hvordan skal dere gjøre det?». Svaret vi politikere da bør gi, må være ærlig, redelig, konkret og forklarende.

Jeg kan komme med mange eksempler på hvor jeg mener vi politikere slipper for «billig» unna. Så kjære velger, still oss spørsmål om konsekvenser, om finansiering og om konkrete forslag vi skal fremme (og har fremmet) for å vise hvilken politisk retning vi vil gå.

Vi politikere må kunne svare på det. Ikke bare skylde på alle andre og komme med mer eller mindre «gode tabloidforslag»

Med ønske om en redelig og god valgkamp.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.