Jeg har før skrevet innlegg i Eidsvoll Ullensaker Blad angående dyr. Jeg har lenge tenkt å holde meg unna den pågående debatten omkring ulv. Ulven har til alle tider vært mer eller mindre, godtatt, fryktet og hatet. Jeg kan ikke med faglig tyngde si så mye om historien, men det jeg ser av samfunnet i dag er at menneskene fjerner seg mer og mer fra vår opprinnelse. Vi er også en del av naturen, vi er øverst på pyramiden. Vi er satt oss i den posisjon at vi skal forvalte denne verden og vi skal forvalte naturen. Jeg spør meg ofte: Det ser ikke ut som vi lykkes like godt? Vi har en del saker nå som naturen forteller oss at vi har bommet.

Jeg kan muligens mer om sau enn om ulv. Jeg har selv vokst opp med dyr og hadde sau de siste årene som jeg drev gårdsbruk. Jeg vet likevel nok om dyr til å vite at uansett om det er plantespisende dyr eller kjøttspisende dyr så går de etter maten. Hvordan kan da noe tegne noen grenser på et kart og si at der kan vi ha ulv og det skal ikke være beitedyr der, men i andre områder. Det de da samtidig glemte å fortelle ulven, det var at den får ikke lov å trå over disse grensene. Har de noen gang forsøkt å fortelle et vilt dyr, at det får det ikke lov til?

Se på oss selv. Noen ganger i året i forbindelse med jul, påske og pinse så er butikken stengt mer enn en dag. Vi jakter og knuffer etter godbitene i butikkene for at vi er livredde for å sulte de nærmeste to døgnene. Jeg undres på om det også finnes et og annet lammelår blant disse varene i forbindelse med påsken. Det blir store avisoverskrifter om det skulle vise seg at det blir tomt i hyllene. Ja, butikkene setter opp store plakater om begrensninger i antall pr. kunde. Jeg undres på om de som knuffer mest om disse lammelårene også er av dem som hetser og mobber våre bønder? Hvor er det blitt av respekten for andre og andres meninger? Hvor forsvant nestekjærligheten?

Slik verdensbilde er nå så vet vi ikke helt hva morgendagen bringer oss. Det kan komme en dag hvor vi er glad for at det finnes bønder i Norge som produserer vår mat. De som ønsker at vi skal importere vår mat og la naturen og de store kjedegigantene få ta over «hele» Norge, kan kanskje komme til å angre på det? Det er store avisoverskrifter over og klager fra turister og turistbedrifter at Norge gror igjen. Blir det mindre sau, eller at sauen blir borte helt fordi samfunnet i Norge heller vil ha ulv, vel så blir det også mer gjengroing. Ja, sier noen det er bare å hogge ned. Ja, men vi skal helst heller ikke fyre med ved, eller ha bål? Blir det noe penere om vi bare hogger det ned og la det ligge?

Det har vært sagt noe om instinkter i denne debatten også. Jeg er vel av den oppfatningen at det er ulven som det eneste dyret i denne debatten, som har beholdt de fleste av de opprinnelige instinktene sine. Menneskene og sauene styres av økonomi, mens ulven styres av instinktene sine. Jeg tror neppe vi mennesker er villige til å reversere den trenden. Jeg har et håp om at vi kan stagnere den. Vi må finne løsninger som kan gjøre at vi kan skape en situasjon i dette som gjør at samfunnet kan leve med dette. Alt har konsekvenser.

Bønder er tilpasnings dyktige, det har de vist mer enn en gang. Bøndene er de som minst ønsker en situasjon hvor de viser omsorg og tar vare på sine dyr, sitter fødsels vakt i fjøset hele våren for senere å finne de igjen i skogen som skremt og drept, ille skadet av rovdyr. Hvis samfunnet mener at vi ikke lengre skal ha sau og lam på vår meny så fjerner vi oss mye fra historien. Jeg håper vi finner løsninger som ikke er så passiv. Det jeg vet er at den situasjonen som er nå ikke kan fortsette.

Lille Bjørn Nilsen skrev i sin tid sangen Barn av regnbuen i et av versene er det følgende tekst: «Noen tror det ikke nytter. Andre kaster tiden bort med prat. Noen tror at vi kan leve av plast og syntetisk mat.» Dessverre så er det fortsatt for mye realitet i disse korte setningene.

Som nevnt så er jeg vokst opp på gård og med dyr. Vi hadde kuer når jeg vokste opp. Vi som alle andre hadde og de samme eiendommene har fortsatt beiterett i utmarka. Vi og naboene våre ble så fornøyd en sommer at vi besluttet og ikke lengre sende dyrene daglig på utmarksbeite. Det var ikke rovdyr som var årsak til det. Det også var menneskeskapt interesse konflikt. Gjerdeplikten er også definert i lov, men det var ikke alle som syntes det var like rettferdig. For husdyrene er det mulig å sette opp fysiske grenser i form av gjerder. Det må gjøres av mennesker. Ikke alle menneskene er like interessert i det. Det er litt rart egentlig at de ikke ønsker å verne om sin egen eiendom. Får vår del, var det samme virkning som det i dag blir for sauebøndene. Når de må holde dyrene på innmarksbeite så blir det mindre fôr til vinteren, som igjen gjør at besetningene blir mindre. Utmarka er en ressurs som har vært benyttet av menneskene til alle tider. Hvis det er slik at vi nå ønsker kun å bruke utmarka kun til egen rekkerasjon så blir det en fattig rekkerasjon uten at den også blir benyttet for alle de andre ressursene den har. Dette er historie fra mer enn 30 år tilbake. Selv de siste årene jeg drev så fikk vi spørsmål om vi kunne hente dyrene våre som gikk i hagen deres. Det var grunnen til at jeg valgte også å ha sauene mine på innmarksbeite.

Jeg synes derfor det er veldig leit og trist og registrere at verden har ikke gått videre på disse årene. Det er fortsatt slik at bøndene blir mobbet på egen arbeidsplass for at samfunnet skal ha den livsviktige maten på bordet hver dag. Det er enkelt å skylde på både ulven, sauen, bøndene, en råtten skigard eller en ikke lukket grind. Uansett hva vi skylder på så er det vi menneskene som er årsaken. Hvis hver og en av oss kan gjøre noe og at samfunnet og fellesskapet kan enes om felles løsninger, så har vi kommet et skritt lengre. Hva er viktigst? Kompromisser må inngås hver eneste dag. Hvis manglende forståelse for råde blir få interessekonflikter løst.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.