• BADEDRAKT: Magemusklene ble godt trent i Feiring. Her fra en ellevill seanse på «catwalk» en på kjøkkenet!

Jeg er på Feiringklinikken på rehabilitering. På programmet står intervalltrening i den stupbratte bakken opp til Feiring-kjerka. Det er første draget på fire minutter. Opp på siden kommer ei over 80 år gammel, hjertesjuk dame, i et ellevilt tempo. Det er i hvert fall ellevilt sammenlignet med mitt. Hun lunter av gårde og siger fra. Hun har det åpenbart fryktelig travelt, ser det ut til. Kanskje hun er redd for å komme for seint til pensjonistsamling på Fløygir?

Jeg burde hatt det travelt, og vil gjerne bevege meg oppover i lia, men sure lår og legger har inngått allianse med lungene om å ta knekken på meg.

Opp gjennom mange tiår røyka jeg som en svamp. De tjærebredde lungene peker nå nese til meg og gir klar beskjed om hvordan det går når man begår overgrep mot et organ man er «litt» avhengig av.

Røyken ble stumpet for snart tre år siden.

IKKE KJÆRE FAR

Tusenvis av hjertepasienter har fått mulighet til å komme til Feiringklinikken på behandling og eventuell rehabilitering. Og her er det ingen «kjære mor». Ikke «kjære far», heller, forresten. Pasientene som ikke har blitt pålagt begrensninger kan kjøre et veldig tøft tempo. Men samtidig skjer alle fysiske utskeielser under kontroll av fagfolk fra klinikken. En ansatt i tet, en i midten samt en som samler sammen oss som kommer krabbende bakerst.

Det kryr av fagfolk på Feiring. Mange hjertepasienter er usikre og redde for hva de kan belaste kroppen med. En del har behov for psykolog. En endret livsstil er det mange som trenger. Felles er at alle får faglig bistand ved Mjøsa.

SPREKE

Det var ikke behov for sikringstau og vi fikk heller ikke opplæring i rappellering. Men fy te pokker hvor bratt den kjerke-vegen er. Samtidig er det overraskende mange av hjertepasientene som er veldig spreke, helt uavhengig av hvilke inngrep og behandling dem har vært igjennom

Det andre draget blir enda verre. Jeg skulle forsøke å starte litt rolig, men det gikk dårlig. Nivået på mjølkesyra hadde kun sunket på et par desiliter. Det ble lynkjapt erstattet og igjen burde det blitt satt inn tappekran i ørehøyde.

– Du kan snu, sier en engel. Hun jobber på klinikken. Jeg var knapt i stand til å skjønne hva hun sa, men forsto innholdet. Mageinnholdet, på sin side, var på veg opp og kols-hosten var stygg. Fortsatt var vi bare halvvegs.

LANDETS BESTE

Feiringklinikken er velkjent over hele landet og har en ekstrem høy status blant pasientene. Gjennom en årrekke har ikke Feiring bare hatt tilhold i norgestoppen. I brukerundersøkelser viser det seg at klinikken er best av alle. Vi snakker med andre ord om landets beste sjukehus – sett fra pasientenes side.

Og kanskje nettopp på grunn av det prøver helsebyråkratene å rasle med sablene. Da en fagdirektør i helseregionen på et sonderingsmøte antydet at regionen ikke skulle kjøpe en eneste tjeneste av åpen hjertekirurgi fra 2018, gikk naturlig nok alarmen i Feiring.

Jeg overlevde forresten også de neste to dragene. Jeg innså at jeg var tvunget til å nedgradere økta fra rusletempo til krabbetempo, eller fra en viss bevegelse til «slow motion».

BEVISST TANKE BAK

Fysisk trening et par ganger daglig og et hopetall av teori innimellom. Kosthold, sykdomslære, vektreduksjon, røykeslutt, helse og livsstil, stressmestring og mental trening er saker vi var innom. Det er ikke en eneste liten detalj som ikke er satt opp på kjøreplanen uten at det er en bevisst tanke bak.

Det samme er tilfellet med de fysiske øktene. Deltakerne får prøve seg på alt mulig fra styrketrening med strikk, trening på ball, med staver, i svømmebassenget, i gymsal og styrketrening med andre apparater.

Jeg har heller aldri spist så ofte og så mye og attpåtil gått ned i vekt.

Musklene som har fått kjørt seg mest i løpet av en måned i Feiring er verken legger eller lår. Det er magemuskelen som har fått mest trim, dog ikke i matsalen eller i gymsalen. Det sosiale opplegget er av helt avgjørende betydning både for hode og kropp.

SETT OPP BUSS

Nå skal hele sjukehuset flyttes fra en fantastisk naturskjønn og herlig plassering ved Mjøsa og til et sandtak tett ved et motorvegkryss ved Jessheim, med McDonalds som nærmeste nabo.

Det er å håpe at LHL i det minste setter opp busser slik at rehabiliteringspasientene får gjennomføre intervalløktene i bakken opp til kjerka og får en bitte liten titt ut over Mjøsa.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.