Flere av de kommersielle selskapene som driver sykehjem, barnehager, søppeltømming og kollektivtransport i norske kommuner er del av store internasjonale konsern med tilknytning til skatteparadis. Skatteparadis handler ikke bare om lav skatt, mens også om hemmelighold. Derfor er det vanskelig å vite i hvor stort omfang skatteunndragelser gjennom skatteparadis faktisk foregår.

Professor Anette Alstadsæther fra NMBU opplyser (ekstern lenke) at de aller rikeste husholdningene, altså topp 0,01 % av befolkningen, unndrar en tredjedel av skatten de skulle ha betalt (andre undersøkelser sier at det minst er 25 %). Vanlige nordmenn unndrar i snitt 3 %. I 2007 hadde nordmenn plassert minst 76 milliarder kroner i skatteparadis. I dag er det trolig mer.

En annen hovedutfordring er hemmelighold. Det meste av skjulte penger er ikke heleid av enkeltfamilier, men knyttet til selskapsstrukturer som gjør det krevende å få oversikt over hvem som eier hva, og hvordan penger blir flyttet mellom land og avdelinger og ulike stråselskaper. Dermed blir det skattetap for det offentlige, noe som fører til dårligere velferdstilbud eller større skattepress på oss andre.

Det er lett å tenke at dette er et internasjonalt problem som må løses på internasjonalt plan, og MDG vil følge opp dette fra Stortinget. Regjeringspartiene stemte ned et forslag om «utvidet land-for-land-rapportering» i desember 2018. Altså er ikke bedrifter i Norge pålagt å fortelle hvor og hvordan de betaler skatt. Det er likevel ingen grunn til at ikke dette arbeidet kan starte nedenfra. På Akershus fylkesting har vi bidradd til innskjerping av hvilke selskaper fylkeskommunens pensjonskasse investerer i. Pussig nok har enkelte partier vært motvillige til å skjerpe slike regler.

Det er heller ikke noe i veien for at Nannestad kommune har krav i sine anbud om åpenhet fra leverandørene om hvor og hvordan de betaler skatt. Da utelukker vi i stor grad uærlige selskaper som sluser pengene ut av landet på hemmelig vis. At noen selskaper unngår normal beskatning fungerer konkurransevridende, og gjør det vanskeligere for lokale næringsdrivende å klare konkurransen. Slik sett har dette betydning for å skape et levende lokalsamfunn. For å skape større åpenhet kan en kommune i sine anbud kreve utvidet land for land-rapportering. Selskaper med grenseoverskridende transaksjoner gir mindre informasjon enn aktører uten dette, noe utvidet land for land-rapportering retter opp i. Omgåelse av skatt, og hemmeligholdet i denne forbindelsen, benyttes ofte som et middel til å utkonkurrere andre selskaper i anbudskonkurranser, samtidig som kontantstrømmer kan tas ut gjennom konsernstrukturen uten at det er lett kontrollerbart i den norske delen av selskapet. Også tilsynelatende norske selskaper kan inngå i en konsernstruktur med utenlandske selskaper, og gå under radaren for norske kommuner.

Nannestad kommune bør ta avstand fra skatteparadis. Vi bør unngå å investere i skatteparadis-selskaper og vi bør stille krav i våre innkjøp/ anbud om åpenhet, blant annet gjennom utvidet land-til-land-rapportering, slik at leverandørene ikke så lett kan skjule penger og overskudd gjennom skatteparadis. Ikke alt av skatteplanlegging og -tilpasning ulovlig. Det er uansett riktig av Nannestad kommune å velge selskaper som bidrar til fellesskapet og har en åpen økonomi. MDG vil ta dette opp i kommunestyret i året som kommer, og håper på bredest mulig støtte til dette.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.