Har du råd til ein god advokat, så når du fram i rettsvesenet. Klassejuss heiter det.

Fattigdom gir utanforskap. For barn og unge som ikkje får delta i åremålsdagar, fritidsaktivitetar og anna som kostar pengar. For vaksne som prøver å skjula elendigheita.

Den sosiale rangstigen handlar om utdanning, påverknaden du har på eige arbeid, – og at du har eit arbeid å gå til, og kor godt du tener. For å nemna noko. Sosiale tilhøve er eit samansett felt.

Vi er ikkje medlemmar i EU, - likevel er det EU som set oss på plass! Den mest ihuga EU- og EØS-tilhengaren er mot EU og EØS når det gir sjuke, arbeidslause og arbeidsuføre føremoner. Fy skam! Det er alle einige om , - nå… Men kva med før?

EU sine prinsipp om fri flyt gjeld faktisk alle. Også folk på trygd. Men NAV har fått politiske signal om at så ikkje skal væra tilfelle. Forordningar (lovverk) i EØS har blitt feia under teppet. Det måtte ein nyutdanna jurist til for å avdekka øvrigheita sine lovbrot. Det etablerte juridiske miljøet gjorde det ikkje. Heller ikkje den fjerde statsmakt (pressa) interesserte seg for rettigheitene til folk på trygd. Før nå. Skandalar er jo heitt mediastoff.

Og bakom synger skogene, - neida! Bakom syng arbeidslinja. Det skal løna seg å arbeida! Vi naive trudde kanskje vår kristne kulturarv, om å gjera døra høg og porten vid (Norsk salmebok nr.5), var det som gjaldt. Erfaring har vist oss at slikt gjeld for dei som er høgast på rangstigen. Dei som er nedst må ikkje koma her og koma her. Kom deg opp om morgonen og gå på jobb!

Ettertida vil visa om vi – heile det norske vi – har tatt lærdom. Om vi anerkjenner alle menneske. Også dei som av ulike grunnar ikkje er i stand til vanleg lønsarbeid. Som treng velferdsstaten aller mest. Gratis skule er sjølvsagt. Heldigvis. Men vi har ein lang veg å gå. Fram til at alle barn og unge frå alle sosiale lag har råd til å gå på trening, kino, konsertar, teater, åremålsdagar osv. Fram til at ordet «navar» har gått ut på dato. Fram til at vi kan væra stolte av at også trygda folk har råd og høve til å reise på ferie eller vitja slekt og vener i utlandet. Vi må gå i oss sjølve. Klarar vi det?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.