• EUB markerer den internasjonale kvinnedagen 2018 med masse godt stoff med lokale kvinner i front og fokus.

Versting i klassen er kommunestyret i Hurdal hvor bare 18 prosent av kommunestyremedlemmene er kvinner. I Eidsvoll er også andelen lav med bare 28 prosent. Vi har aldri hatt kvinnelig ordfører i grunnlovsbygda Eidsvoll, og det er ingen kvinnelige ordførere på Øvre Romerike i dag. Likestillingen i kommunestyrene går med sneglefart. Noe må skje!

Jeg har stor respekt for dem som har gått foran oss i den historiske kampen for kvinners rettigheter. For stemmerett, for lik rett til utdanning, for likelønn, for gode permisjonsordninger og for retten til å bestemme over egen kropp og eget liv. Deres kamp har gitt oss et samfunn hvor dagens småbarnsforeldre er godt likestilt. Du ser like gjerne at fedre tar ut mest av foreldrepermisjonen. Rett til barnehageplass gjør at begge foreldre kan være aktive i arbeidslivet og arbeidslivet er betydelig mer fleksibelt og tilrettelagt for familieliv enn noen gang tidligere. Ikke mangler vi kvinnelige forbilder i samfunnet heller. I tre av landets mektigste posisjoner sitter kvinner; statsministeren heter Erna, finansministeren heter Siv og lederen for Næringslivets Hovedorganisasjon heter Kristin. Kanskje har det aldri vært enklere for kvinner å være politisk engasjert?

Hva er da grunnen til den lave deltakelsen? Er det partiene som ikke nominerer kvinner eller er det kvinnene som ikke vil? Selvfølgelig må kvinner selv ønske å delta i lokaldemokratiet og ønske makt, dersom vi skal oppnå kjønnsmessig likestilling i politisk ledelse i kommunene. Det er uansett et ansvar for de politiske partiene, både å jobbe aktivt for høyere kvinneandel og for å organisere det lokalpolitiske arbeidet slik at det er interessant for kvinner å delta. Menn som engasjerer seg i politikk, tar det kanskje for gitt at de kan ta seg tid til det, selv om de har små barn. For kvinner viser det seg at det er en høyere terskel. Jeg vil derfor i tillegg oppfordre partnere som har engasjerte kvinner hjemme til å gi henne den tryggheten om at de vil bidra, både med å gjøre viktig og blåse i uviktig husarbeid og bake eller kjøpe kaker til skolebasaren, slik at kommunestyret får en viktig representant.

Skal vi ivareta et levende og inkluderende lokaldemokrati må vi gjøre lokalpolitikken attraktiv for en større bredde av representanter, selvfølgelig også kvinner. Jeg er en av mange som har jobbet lenge for flere kvinner i politikken. På samme måte som jeg forventer likestilling i arbeidslivet og samfunnet for øvrig, forventer jeg nå også at partienes valglister til neste valg har kvinner på topplasseringene i alle partier. Det er nå nominasjonsprosessene starter – det er nå jobben må gjøres! Bare gjør det!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.