Konsernsjefen argumenterer med at kabelen vil være «lønnsom» gjennom «verdiskaping i bransjen». Spørsmålet er hvem det vil være lønnsomt for. Det er åpenbart at kabelen vil være lønnsom for selskapene som bygger den ut. Grunnen til at selskapene vil tjene så mye på kabelen, skriver imidlertid Syvertsen lite om. Norges vassdrags- og energidirektorat har vurdert konsekvensene av kabelen. NVE slår fast at selskapene bak NorthConnect-kabelen i hovedsak ikke vil tjene penger på den faktiske strømmen de selger gjennom NorthConnect-kabelen. Det de derimot vil tjene penger på, er at strømprisene øker i hele Norge! Det er vanlige norske familiers økte strømutgifter som vil finansiere overskuddet fra NorthConnect-kabelen.

Da Senterpartiet var i regjering, gjorde vi det ulovlig å bygge private eksportkabler av norsk strøm. Da Frp tok over ansvaret for Olje- og energidepartementet, gjorde Frps olje og energiminister Tord Lien det imidlertid klart at han ønsket høyere strømpriser i Norge. Et middel for å øke strømprisene, var nettopp å endre loven. Dermed ble det mulig å bygge NorthConnect-kabelen.

Det er imidlertid ikke bare Frp- og Høyreregjeringen som har ivret for utbygging av denne kabelen. EU har bevilget 10 millioner euro til kabelprosjektet. Samtidig står kabelen på listen over EUs prioriterte prosjekter. Da Senterpartiet satt i regjering krevde vi at kabelen skulle fjernes fra denne listen. Høyre- og Frp-regjeringen har tvert imot godtatt at kabelen står på EUs ønskeliste.

Tilhengerne av NorthConnect-kabelen hevder vi må bygge kabelen av hensyn til klimaet. At norsk vannkraft skal brukes som «batteri» for EU, er en misforståelse. Norges kraftoverskudd utgjør kun 0,3 prosent av EUs kraftbehov. Norge kan ikke løse EUs utfordringer med for lite kraft. Det beste Norge kan gjøre for klimaet, er å fortsette å produsere norske kvalitetsprodukter som hele verden etterspør, basert på ren norsk vannkraft og verdensledende og klimavennlig teknologi. Norges største bidrag til klimaet gjøres av norske industriarbeidere, ikke av konsernsjef Syvertsen.

Syvertsen hevder han er «en ivrig tilhenger av mer industri, enten den er norskeiet eller internasjonal». Å bygge private eksportkabler av norsk strøm, er definitivt et godt tiltak om du ønsker å flytte industriarbeidsplasser fra Norge til andre land. Det ønsker ikke Senterpartiet. Vi vil ha flere industriarbeidsplasser i Norge.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.