Obos-konsernet har etablert seg i store deler av Sør-Norge, og er Norges største boligbygger. Som Obos-medlem anser jeg det som er viktig at ledelsen i Obos får tilbakemeldinger fra medlemmene. Og at en dialog mellom ledelsen og medlemmene skjer i OBOS-bladet, slik at bedriften blir transparent og demokratisk. Men OBOS vil ikke at ytringsfrihet skal gjelde i konsernet. Jfr at OBOS-bladet ikke har villet ta inn det jeg skriver her.

Obos før

Obos har vært banebrytende i historisk perspektiv. Dette ved å bygge rimelige boliger, muliggjort ved at kommuner har stilt nærmest gratis tomter til disposisjon. Men Obos har måttet gå vekk fra sine røtter, fordi kommunene vil ha markedspris ved salg av tomtearealer.

Obos nå

I dag er strategien endret til å produsere boliger til markedspris for sine medlemmer. Obos hadde et overskudd på ca 2 900 millioner i fjor. I og med at Obos produserte ca 2 800 boliger 2018, blir en gjennomsnittlig fortjeneste pr solgt bolig, nærmere en million kroner. Store overskudd har generert en verdijustert egenkapital på 40 milliarder.

Følgelig har man råd til å sponse kvinnefotballen og annen kulturaktivitet med nærmere kr 100 millioner i Sverige og Norge de neste fire årene. Obos sier de spanderer, men de som må punge ut er de som er så desperate i sin boligsøken at de betaler blodpris på boliger.

De borgerlige partier mente at frislepp av boligpriser fra 1980-tallet ville løse boligmangelen. Markedet ville løse dette. Resultatet ser vi i dag, når å bygge boliger til høy pris ser ut til å være viktig for OBOS-konsernet. Så viktig at Obos bruker helsides annonser i OBOS-bladet, for å kommunisere prisrekorder.

Meningsfylt før

OBOS-bladet skrev tidligere i en leder at det ville være meningsløst for selskapet ikke å selge boliger til markedspris. Hvorfor er det meningsløst i dag å selge boliger til de som leier rimeligere enn markedspris, når det var meningsfullt tidligere? Det er jo det som har gjort Obos-eiere til millionærer, som klarer seg selv, uten å måtte søke om bostøtte fra Nav. Obos kunne kuttet prisene med flere hundre tusen pr solgt enhet, og likevel gått med overskudd.

Meningsfylt nå

Flere har påpekt den profitthunger som har utviklet seg hos dagens Obos. At man legger ut en leilighet på Majorstua til 90 millioner, signaliserer hva som Obos tror er meningsfylt nå. Obos burde heller legge opp til et mer samfunnsnyttig boligmarked, ved å selge boliger til de som leier, til redusert pris. Noe lavere fortjeneste på salg til dette segmentet, vil kompenseres ved økt antall solgte leiligheter, til lavere pris. Et slikt system vil gjøre alle til vinnere og Obos ville få lovord for sitt samfunnsengasjement.

OBOS taler med to tunger

I sin leder i OBOS-bladet nr 7/2019 taler konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj varmt for at «alle skal kunne bo trygt og godt i egen eid bolig.» Men når konsernet tjener én million pr boenhet, er vel det å snakke for sin egen bukselomme. Og å tømme vanlige menneskers bukselommer så mye, at disse ikke har nok egenkapital til huslån. Er ikke det å tale med to tunger?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.