«Enten er du med oss, eller er du mot oss». Uten at vi skal forsøke å lage en komplett liste, kan vi i hvert fall ta med innvandring, Israel-Palestina og rovdyr. Som lokalavis har vi begrenset befatning med de to første temaene, men vi skriver mye om ulv.

Tidligere forsøk på å nærme seg konflikten uten å konkludere med at enten skal ulven skytes eller så skal den få leve, har ført til telefoner, eposter og andre tilbakemeldinger om at vi er feige, kunnskapsløse med mer. Og alle formuleringer finleses og tolkes i verste mening, slik at det kan «avsløres» at vi egentlig er for eller imot. Men vi prøver igjen, og siden vi heller ikke denne gang trekker en bastant konklusjon, har vi kanskje allerede fornærmet noen.

Fredag blusset ulvedebatten opp igjen etter at Fylkesmannen ga fellingstillatelse på en ulv som var observert i Nes. En ulv som i løpet av helga vandret inn i Eidsvoll. Begrunnelsen for fellingstillatelsen var frykt for at ulven skulle bevege seg over til østsiden av Vorma, et område med mye sau på utmarksbeite. Vi tror denne typen offensiv forvaltning er veien å gå. Noen ganger kan dette være eneste måte man kan unngå ulvens herjinger i saueflokkene.

Mandag klokka 12 gikk fellingstillatelsen ut. Jegere var da på sporet, men Fylkesmannen ville ikke forlenge, begrunnet med at ulven nå befant seg i et område uten sau på utmark. Vi har forståelse for Fylkesmannens avgjørelse. Ulv i områder med lite skadepotensial, bør ikke automatisk skytes. Samtidig er det et sjansespill. Den kan raskt bevege seg til nye områder, med dyr på beite. Å jakte ulv på barmark er en krevende oppgave, og vi har ingen garanti for at den blir stoppet i tide.

I denne konkrete saken mangler vi fasiten, men skal vi i dette landet ha både dyr på utmarksbeite og rovdyr, må kanskje forvaltningen noen ganger skje fra time til time.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.