Et forvarsel på hva som vil følge under høstens budsjettvedtak, dersom den blå siden fortsatt sitter med makten.

Ett eksempel er signalet som ble gitt om boligpolitikken. Her ønsker de blå å skjære ned på kommunens innsats. Med boligprisutviklingen vi har i Ullensaker, burde vi heller fulgt Oslo-byrådets lansering om en sterkere kommunal innsats på denne sektoren.

Den blå regjeringen har ført en politikk som skaper og forsterker økonomiske forskjeller. For ungdom, lavlønte eller midlertidig ansatte er det nesten umulig å komme seg inn på boligmarkedet. Bolig er et livsnødvendig gode, og bør ikke være et spekulasjonsobjekt for de rike.

Bidrar med kapital

Vi bør investere for å etablere en tredje boligsektor som svekker markedets grep om boligprisene. Ikke nødvendigvis bare heleide kommunale boliger, men at kommunen bidrar med kapital som vil senke inngangsbilletten for ungdom og andre førstegangs boligsøkende. For å få til dette må vi etablere et samarbeid med Husbanken, som Oslo også foreslår.

Eksempelvis ved at kommunen beholder en prosentdel av eierskapet, slik at de kan selge boligen under markedspris til personer som har betalingsevne, men har problemer med å skaffe nok egenkapital. Hvis beboer velger å selge boligen, så har kommunen forkjøpsrett og kan fortsette med samme innskudd til neste kjøper. Den som flytter ut får med seg prisveksten for den andelen de eide av boligen.

Tilsvarende når det gjelder leie av bolig som kommunen eier helt. Det inngås da en leieavtale hvor leia blir en del av nedbetalingen på boligen. Det gjør det lettere for folk å komme inn på markedet, selv om de ikke kan stille egenkapital i startfasen.

Ifølge Klassekampen 21. mai har disse modellene allerede blitt iverksatt i byer som Sandnes, Stavanger, København og Stockholm, og nå da snart i Oslo. Hvorfor ikke i Ullensaker?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.