Det er sagt og skrevet mye, og mye er farget av hvilket ståsted man har i politikken. I dette innlegget ønsker jeg å belyse et par påstander som må korrigeres.

Uforsvarlig økonomisk styring

Det hevdes at Ullensaker de siste 20 år er blitt drevet uten økonomisk styring. Dette er ikke riktig. Kommunen har betalt sine renter og avdrag. Vi har i hovedsak driftet våre enheter innenfor vedtatt budsjett, og i tillegg har vi satt av penger på bok i form av at disposisjonsfondet har økt. Fra 2011 til 2017 økte disposisjonsfondet med nesten 120 mill kr. Hvis jeg i min privatøkonomi betaler mine renter og avdrag, har penger til de løpende utgiftene og i tillegg setter penger i banken så er jeg veldig fornøyd. Det er slik kommunen har vært drevet de siste årene.

Så er det riktig at gjelden har økt, men det har vært nødvendig for å investere i infrastruktur som er til for våre innbyggere. Investeringene har det for øvrig vært tverrpolitisk enighet om, kun med litt uenighet om det skal bygges i egen regi eller som offentlig-privat samarbeid. Men de uenighetene er ubetydelige i den store sammenhengen. Og gjelden har vi som nevnt håndtert fortløpende gjennom renter og avdrag.

Uforsvarlig vekst

Ullensaker har vokst hvert år siden flyplassen åpnet i 1998, og innbyggertallet er nær doblet fra 1998 til 2019. I 2018 var vi Norges raskest voksende kommune. Denne veksten har vi håndtert og vi har klart å levere gode tjenester. Det viser både innbyggerundersøkelser, og det faktum at folk faktisk ønsker å flytte til kommunen. Det ville de ikke ha gjort dersom vi hadde et dårlig tjenestetilbud. Og vekst i antall innbyggere gir økte skatteinntekter, noe som er lett å glemme. Ser vi på driftsbudsjettet vårt, ser vi at fra 2018 til 2019 økte budsjettet innenfor våre fire hovedområder med nesten 82 mill kr. Og flere innbyggere gir flere muligheter, ikke bare i form av skatt, men i form av et mangfold av nye perspektiver og nye impulser. Dette beriker kommunen vår.

Perspektiver framover

Rådmannen la i juni 2018 fram sin perspektivmelding for perioden 2019-2038. Denne var basert på signaler både fra Finansdepartementet og fra kommunalministeren, som pekte på at kommunene i tiden framover vil få reduserte rammer i forhold til behov. De pekte også på viktigheten av effektivisering, omstilling, digitalisering og innovasjon for å sikre en fortsatt bærekraftig kommunesektor i tiden fremover. Det var dette som dannet grunnlag for at rådmannen fikk starte arbeidet med å finne tiltak for å skape økt handlingsrom i årene som kommer. Resultatet av dette arbeidet ble en rapport med en rekke forslag til tiltak som kan iverksettes for å effektivisere kommunen, også kjent som «Agenda Kaupang-rapporten».

Merforbruk 2018

Det verken rådmann eller politikere visste da arbeidet ble startet tidlig i fjor høst, var at vi fikk et ikke-varslet merforbruk innenfor området helse og sosial i 2018. Det viser at signalene fra departement og minister var riktige, men det traff Ullensaker tidligere enn man trodde. Det betyr bare at det haster enda mer med å omstille oss til en framtid som blir annerledes, en framtid som vil bli krevende for oss og de fleste kommuner. Den utfordringen tar vi, og den skal vi klare å håndtere.

Ambisjonen framover

Vår ambisjon og lovnad er å klare dette uten å innføre eiendomsskatt. Vi har klart å drifte kommunen gjennom ordinær skatteinngang så langt, og det er det vi skal gjøre også i årene som kommer. Høyre skal ha en forsvarlig økonomisk styring av kommunen i årene framover, og derfor skal vi omstille oss til den nye økonomiske virkeligheten. Det innebærer å utnytte det handlingsrommet som ligger i Agenda Kaupang-rapporten når det gjelder inntekter (men uten eiendomsskatt), det innebærer å være nøktern når det gjelder egen ressursbruk, og det innebærer at vi skal jakte nye muligheter og bedre løsninger for innbyggerne våre. Det ansvaret tar vi.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.