I 2017 var kun fem personer idømt omvendt voldsalarm. Vi i Akershus Senterparti vil jobbe for at bruken av omvendt voldsalarm skal økes, og plassere ansvaret der det hører hjemme, hos voldsutøver.

I dag lever 1074 personer på hemmelig adresse i Norge, disse er truet på livet. I 2016 ble det anmeldt 2336 brudd på oppholds- og besøksforbud i Norge, en oppgang på 51 prosent i løpet av fem år. Å leve med trusler om fysisk og psykisk vold er ekstremt belastende for offer og familie.

Til nå er det offeret som utstyres med en voldsalarm, som kan utløses når offeret føler seg truet. Per 1. januar 2018 gjaldt det 1440 personer. Det er 200 flere enn i mars 2017. Tallene viser negativ utvikling, slik de har gjort i mange år.

Omvendt voldsalarm er et konkret tiltak, som plasserer straffen der den hører hjemme – hos overgriperen. Omvendt voldsalarm er en elektronisk fotlenke, tilknyttet en alarm, som går hos politiet dersom gjerningspersonen beveger seg innenfor en gitt sone. Det må foreligge dom for at det skal kunne tas i bruk. Det betyr at det er den som utøver vold, som må ta belastningen av å være voldsdømt gjerningsperson. Offerets frihet er viktigere enn gjerningsmannens frihet, selv med de utfordringer denne får.

Per 1. januar 2018, er det 4 voldsdømte som er idømt omvendt voldsalarm. I tillegg er det 11 personer med rettskraftige dommer, hvor den dømte vil bli utstyrt med omvendt voldsalarm etter endt soning. Vi ser at det virker. Ingen av de 5 som var ilagt bruk av omvendt voldsalarm i 2017 har vært anmeldt for overtredelser av vilkårene. Disse er alle personer som gjentatte ganger tidligere har brutt besøksforbud og kontaktforbud.

Alle faginstanser er enige i de positive forebyggende effektene – inkludert Politiet. I en nylig rettskraftig dom i Høyesterett ble det understreket at hensynet til offeret må veie tyngst.

Systemet jobber likevel for tregt. Ordningen ble innført i 2013. Rettsinstansene må avkreves bedre gjennomføring, og påtalemyndigheten må få hjemmel til å beslutte omvendt voldsalarm.

Sigbjørn Gjelsvik  er stortingsrepresentant for Akershus Sp. Anne-Mari Samskott er leder for Senterkvinnene Akershus.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.