Det Pleym Christensen glemmer, er at valgomater mangler viktige alternativer.

Et av Eidsvoll MDG sine viktigste grep, er en ansvarlig økonomisk politikk. Det innebærer bl.a å ikke investere hundrevis av millioner mer enn nødvendig.

Hadde MDG fått sine ønsker vedtatt, kunne de to skolene som nå er vedtatt utbygget/utvidet, blitt kanskje 3 - 400 millioner billigere. Da kunne en kanskje unngått nettopp eiendomsskatt. Derfor blir det feil å si at vi er helt enige om innføring av eiendomsskatt. Slik jeg ser det, er det andre partier som nærmest tvinger kommunen inn i eiendomsskatten.

Også på andre spørsmål kan valgomatene ha problemer med å vise hva partiene virkelig mener. Da er det greit å finne ut mer på andre måter. Her vil jeg skrive litt om hva Eidsvoll MDG står for.

Eidsvoll MDG bygger sin politikk på fire svært viktige pilarer. Økonomisk ansvarlighet, gode tjenester, ansvarlig klima og miljøpolitikk, samt bærekraft. Under vil jeg kort vise til hva dette innebærer i praksis.

1) Ansvarlig økonomi: Eidsvoll kommune har allerede mer gjeld en anbefalt. Når vi vet at Eidsvoll trolig må utvide/rehabilitere/bygge 6-8 skoler på få år, er det etter min mening å gamble med kommunens økonomi å vedta å bruke opp mot 700 millioner for 2 av disse. Da risikerer vi å ikke ha midler eller lånemuligheter igjen til å fullføre alle de andre - trolig til fortvilelse for ansatte, elever og foresatte knyttet til Eidsvoll Verk-, Bønsmoen-, Dal- og/eller Ås skolene. I tillegg er høy gjeld nærmest ensbetydende med innføring av eiendomsskatt og brutale innstramminger på tjenestetilbudet, noe vi ser av rådmannens budsjettforslag for 2019. Som nevnt har Eidsvoll MDG kommet med forslag som ville gitt flere hundre millioner mindre i gjeld.

2) Gode tjenester: En av kommunenes viktigste oppgaver er å gi gode tjenester til de som trenger dette - fra fødsel til grav. Dette krever både vilje og prioriteringer, samt at en har økonomien i orden. Vi var med å fikk stanset brutale kutt i tjenester i fjor høst. I tillegg foreslo vi bl.a økt stilling folkehelsekoordinator, ny stilling trygghetskoordinator og ekstra avlastning for pårørende til funksjonshemmede. Andre partier derimot kutter brutalt i tjenester, noe som vil gå ut over de svakeste og mest trengende.

3) Klima og miljø: Jeg tør påstå at Eidsvoll MDG er partiet som ligger i front med å ta ansvar for klima og miljø i Eidsvoll. I 2016 inviterte vi alle partiene til bærekraftsamtaler, og fikk 8 innspill fra klimapådriver Kristin Molstad. Ved partienes budsjettforslag i desember samme år, var det kun MDG og Venstre som hadde tatt inn noe ift klima og miljø i sine budsjetter. Forrige høst kom så den dramatiske rapporten fra Klimapanelet - der det ligger klart at utslipp av klimagasser må kuttes 5-7 prosent årlig. Samtidig vet vi at naturmangfoldet reduseres. Dette burde fått alle partier til å legge inn gode klima- og miljøtiltak i sine budsjetter, skulle en tro, men igjen sviktet de fleste. Heldigvis fikk MDG flertall for å sette av 500.000,- årlig til klima- og miljøtiltak. Dette kommer bra med, i tillegg til våre andre miljø-seire, som bl.a å ansatte en klima- og miljøansvarlig i 100% stilling, utarbeide en bærekraftrapport m.m.

4) Bærekraft (økonomisk, sosialt og økologisk): Bærekraft innebærer å drive kommunen og tjenester på en slik måte at det kan fortsettes nærmest «til evig tid, og uten at det går utover våre etterkommere». På økonomisiden handler det om å ha en økonomisk buffer, hvis tidene blir vanskeligere. I tillegg må en ikke ha for mye gjeld, da dette tapper midler som skulle/burde gått til andre ting, samt at en er sårbar for økt rente. Av den grunn ønsker vi altså å se samlet på skoleinvesteringer i kommunen, for å se hva vi har økonomi til å bære. I tillegg kan en ikke drive med underskudd på driften over tid. Eidsvoll MDG var blant de partiene som i fjor la fram handlingsplan med minst underskudd.

Når det gjelder vedlikehold av bygninger, vann/avløp m.m., gir forfall økte kostnader i framtiden. MDG har stått i front ift å satse nødvendig på vedlikehold. Andre partier vil f.eks redusere/utsette vedlikehold av bygg og vann/avløp, og skyve kostnader over på de som kommer etter oss.

På tjenestesiden (sosialt) handler bærekraft om å sørge for at en kan unngå at folk får det verre på sikt. Hvis en halverer antall lærlingeplasser i kommunen, avbryter en utdannelsen til mange unge, med de risikoene det innebærer. Hvis en avvikler frisklivsmedarbeider, kan mange miste det tilbudet som gjør at de kan komme seg i jobb eller få et positivt og verdig liv. Dette er negativt for den enkelte, og for samfunnet, og vil kunne gi økte kostnader på andre budsjetter i framtida. MDG var med å sikret både lærlingeplassene og Frisklivsmedarbeider for 2019.

Sist, men ikke minst, så må man tenke bærekraft innen klima og miljø. En må sørge for at en har en levende og mangfoldig natur, tar vare på matjorda, samt unngå at klimaet endrer seg pga menneskeskapte utslipp av klimagasser. Jeg tør påstå at Eidsvoll MDG tar sitt ansvar her. Det kan man ikke si om alle andre partier.

Jeg vil absolutt anbefale at folk tar valgomater, da de kan gi gode svar på mye. Se også på partienes valgprogrammer, og ikke minst bli kjent med deres ideologi. Men, først og fremst, ikke hør på hva vi sier, men se på hva vi gjør! Se hva de forskjellige partiene har stemt over og foreslått de siste årene. I den anledning oppfordrer jeg nå alle partiene til å svarer på hva dere har gått inn for, for å sikre økonomisk, sosial og økologisk bærekraft.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.