Organiserte fritidsaktiviteter gir mange og gode tilbud til barn og ungdom og er ofte tett tilknyttet frivilligheten. Det er imidlertid en utfordring at fritidsaktiviteter som tidligere var rimelige, har en sterk kostnadsvekst. Profesjonelle trenere og instruktører må få betalt etter innsats, og reiser og utstyr er kostnadsdrivende.

For stadig flere er organiserte fritidsaktiviteter et tilbud som er utenfor rekkevidde, og tiltak som aktivitetskort og samarbeid mellom frivilligheten, det offentlige og idretten og kulturlivet er avgjørende for å få til rimelige fritidstilbud.

Den kulturelle grunnmuren

Fritidsklubber og ungdomshus er ifølge Ungdata den nest største fritidsarenaen for ungdom i dag. Fritidsklubbene ble i Kulturutredningen 2014 definert som en del av den kulturelle grunnmuren sammen med folkebibliotekene og kulturskolene.

Ungdom og Fritid utga i 2017 Klubbundersøkelsen 2016/2017. Der ser de på klubbutviklingen over tid og peker på utfordringer for fritidsklubbene. Blant annet skriver de at:«Fritidsklubbene i Norge har per dags dato ingen beskyttelse i norsk lovverk. Det finnes heller ingen statlige forskrifter eller kvalitative kriterier for drift. Fritidsklubber er et relativt begrep, både når det gjelder form og innhold.»

De peker videre på at de manglende forpliktelsene fører til driftsmessige utfordringer for fritidsklubbene som går ut over kvalitet og relevans i tilbudet.

VIKTIG SUPPLEMENT

De åpne, gratis fritidstilbudene er et viktig supplement til det organiserte fritidstilbudet. Ved å lage felles, attraktive møteplasser for ungdom skaper man plasser der alle er inkludert, også de som ikke har råd eller mulighet til å melde seg på de organiserte tilbudene.

Og det er svært store forskjeller når det gjelder fritidstilbudet for unge, og ofte blir ikke ungdom, som er underrepresentert i politikken, hørt. Derfor er det behov for å gjøre politikk av barn og unges fritid i møte med den økende barnefattigdommen, slik at alle unge har en meningsfull fritid.

«SENTERLOKING»

Vi ser også at «senterloking» har blitt et veldig vanlig fenomen blant ungdom på Jessheim, som trenger en sentrumsnær møteplass for å sosialisere. I Ullensaker har det den siste tiden både vært arrangerte slåsskamper og barn med kniv helt ned i 13 års alderen. Dette kan ikke aksepteres og nå må FrP og Høyre åpne øynene og se realiteten. Calypso på Jessheim og Huset på Kløfta holder ikke lenger som de eneste fritidsklubber.

Ullensaker SV mener at det går an å ha to tanker i hodet samtidig. Derfor er det på tide å ta ungdommen seriøs og lytte til deres innspill og behov. Vi ønsker i likhet med mange foreldre, utekontakten og Natteravnene på Jessheim at Frivillighetens hus også skal bli et ungdomshus enkelte dager i uka på ettermiddag og kveld med voksne tilretteleggere tilstede.

Vi vet at med den alvorlige økonomiske situasjonen kommunen er i, vil det være lenge til det blir mulig å realisere et ungdomshus i Jessheim sentrum. Frivillighetens hus er sentrumsnær og et tilbud til ungdommene enkelte ganger i uka vil være en vinn-vinn situasjon for alle parter. Frivilligheten kjenner ingen grenser og må derfor ikke bare begrenses til å gjelde de voksne sine interesser og behov.

Tross alt handler det om vår fremtid!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.