Viken skaper langt flere og større problemer enn det løser. Både Buskerud, Østfold og Akershus var fylker som fungerte godt og hadde en historisk forankring. I festtalene fra regjeringen har det blitt snakket om at Viken er en felles bo- og arbeidsmarkedsregion. Hemsedal og Halden er ikke i samme arbeidsmarkedsregion, og mulighetene og utfordringene til øy-kommunen Hvaler, som grenser mot Strømstad, og til Hol kommune, som grenser til Ulvik i Hardanger, er svært forskjellige. Gjennom fylkesinndelingen vi hadde fram til 1. januar, var vi i langt større grad sikret at alle lokalsamfunnene i de tre fylkene ble hørt. Det bor flere i alle de tre «Viken-fylkene» hver for seg, enn det bor i Møre og Romsdal. At regjeringen hevder at fylkene er for små til å kunne overleve som egne fylker, viser hvordan regjeringen har funnet på begrunnelser for Viken etter hvert som motstanden mot gigantfylket har blitt større.

Gode reformer bør være gjennomtenkte og kunnskapsbaserte, ikke hastet gjennom og tilfeldige. For store varige endringer har vi tradisjon for å bruke folkeavstemninger i Norge. Dette har gitt en nødvendig debatt om store endringer som skal bli stående lengre enn én valgperiode. Selv med massiv motstand fra regjeringen, avholdt Finnmark folkeavstemning om sitt fylkes framtid. Resultatet var så tydelig at regjeringen ikke kunne misforstå det, og ikke burde ignorere det: 87 prosent ville bevare sitt opprinnelige fylke. Jeg er overbevist om at en folkeavstemning om Viken ville vist samme motstand.

Ingenting tyder på at regionreformen vil gi bedre offentlige tjenestetilbud. Tvert imot. Når større deler av befolkningen får lengre vei til makta, tar det ikke lang tid før de samme folkene opplever at hjemplassen deres nedprioriteres. Dette gir seg raskt utslag i at skoler blir lagt ned eller trues med nedleggelse, at veier nær dem nedprioriteres, eller at penger som støttet opp om det lokale kulturtilbudet forsvinner. Dette er en klar sammenheng i politikken – sentralisering av makt fører til sentralisering av folk og tjenester. Heldigvis fikk Senterpartiet satt ned foten for forslaget om å bruke nesten 1 milliard kroner på et nytt gigantisk fylkeshus i Bærum! Vi vil heller bruke pengene på bedre skoler, mer bredbånd og tryggere veier nær folk.

Reformer skal ikke være et mål i seg selv, men et middel for å gjøre livene til folk bedre. Gigantfylket Viken vil føre til økt byråkrati og sentralisering. Uroen over gigantfylket kommer ikke til å gå over. Både regjeringen og stortingsflertallet må nå legge alle mulige krumspring til side. Vi i Senterpartiet vil ikke gi oss i kampen mot Viken, jeg håper de partiene som tvang dette gjennom ser at det i denne saken ikke er noen skam å snu.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.