Selv om jeg sitter ved siden av MDGs Kristin Anthun i Nannestad kommunestyre, og vi begge er en del av et godt posisjonssamarbeid i kommunen, må jeg få komme med en kort reaksjon på MDGs utspill i flere lokalaviser om at velgerne bør stemme på partier med kvinne på listetoppen. Hva slags fokus er dette?

Ærlig talt: Det må gå an å se på viktigere momenter i en valgkamp og ved et kommune- og fylkestingsvalg enn kjønn! Har vi ikke kommet lenger i Norge, på Romerike og i Nannestad?

Har noen – noen gang- nektet oss kvinner taletid eller innspill i politiske debatter? Jeg har ikke opplevd det gjennom de periodene jeg har vært aktiv.

Ja, det har vært flere kvinner i lokalpolitikken i Nannestad tidligere. Og dette varierer da helt naturlig fra valgperiode til valgperiode. Det må da i likestillingens navn være opp til den enkelte kvinne (og mann) å ta den avgjørelsen om man vil engasjere seg i dette, og det må også være en menneskerett å flytte ut av en kommune, og dermed ikke være valgbar der man flytter fra. Det er slike ting som har gjort den store variasjonen i Nannestad fra forrige periode til nåværende.

GJØR HVA VI KAN

Og jeg tror partienes nominasjonskomiteer og -møter gjør hva de kan for å nominere 50 /50. Det er vel ikke noe mål å ha absolutt flertall av kvinner på ei liste, heller?

MDG i Nannestad, og andre, må ta inn over seg at de fleste i lokalpolitikken gjør denne jobben i tillegg til annen jobb. Vi andre blir ikke frikjøpt til å drive med politikk hele dagen. Vi kan ikke sitte hjemme på formiddagen og forberede innlegg til aviser og politiske møter. Dette gjør vi på kveldstid og i helger. Og saksmengden er såpass stor å komme igjennom, at det er mange som ikke orker dette i tillegg til jobb, familie og frivillig arbeid. Og det skal vi ha respekt for!

FOR LANGT

Hele kjønnskvoteringen i politiske fora, har etter min mening, gått for langt! Når utvalg skal settes sammen, er det viktigere at medlemmene har ‘rett’ kjønn (ift reglementet for sammensetningen) enn at hvert enkelt medlem er engasjert og har kunnskap om fagfeltet. Det er synd! Jeg tror det hadde blitt bedre lokalpolitikk hvis folkevalgte fikk bruke sine kunnskaper og sin iver, uansett kjønn!

Men noe velgerne SKAL se på før valget, det er partienes program! Det er det vi går til valg på! Og da må det være partier som har meninger om mer enn én sak, eller ett saksfelt.

For samfunnet – også lokalsamfunnet – er sammensatt og innfløkt, og innbyggerne i en kommune er svært forskjellige, og har veldig ulike behov og ønsker. Derfor må også programmet for et lokalparti spenne over mye.

Ja, listetoppene er viktige, men ikke hvilket kjønn de har. Alle velges inn på, og blir forpliktet på, sitt partiprogram. Det er DET det handler om! Ta kontakt med listetoppene og andre som står på stand etter hvert. Spør og prat! OG ta deg tid til å lese partienes program. Du blir antakelig ikke enig i alt, uansett hvilket partiprogram du leser, men velg det du er mest enig med. Godt valg!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.