Det er mye penger i spill. Bransjen er en av Europas virkelig store.

Da Høyre-regjeringen overtok i 2013, var signalet at endelig skulle man bli kvitt Norsk Tippings enerettsmodell. Kanskje var det grunnen til at utenlandske aktører trodde at veien til raske penger var kort. Det har likevel vist seg å ikke være så enkelt, og mer eller mindre usjarmerende måter å trekke til seg oppmerksomhet på er nærmest blitt kjennetegnet.

Den siste tida har vi vært vitne til en nesten uvirkelig forestilling med sjakkspill som ingrediens. Når de kommersielle selskaper heller ikke denne gangen vant, kan noen faktiske forhold kanskje bidra til forklaringen:

1. I 2015 mottok vi et brev fra 16 av Norges største organisasjoner, hvor de ba Stortinget videreføre enerettsmodellen, som den beste løsningen for å begrense omfanget av spillproblemer. Her deltok eks.vis Norges Idrettsforbund, Røde Kors, Redningsselskapetog Kreftforeningen. Brevet var et svar på Høyre-regjeringens arbeid med å utrede en lisensmodell.

2. Spilleoverskuddet fordeles med 6,4 pst. til helse- og rehabiliteringsformål, deretter med 64 pst. til idrettsformål, 18 pst. til kulturformål og 18 pst. til samfunnsnyttige og humanitære organisasjoner.

3. Fjørtoft-utvalget – regjeringens strategiutvalg for idrett – leverte sin innstilling sommeren 2016. Av den fremgår det en tydelig anbefaling om at enerettsmodellen må bestå, og at en lisensordning ikke tilrås.

Gjennom vårt felles tippeselskap kan staten når som helst regulere alt fra premiesummer, reklame og tiltak mot spillavhengighet. Pengespill kan aldri bli uten problemer, men vi kan som samfunn gjøre det vi kan for å minske dem.

Det er nå avklart at sjakkforbundet ikke skal inngå samarbeid med spillselskapet Kindred. Det var en klok beslutning.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.