Jeg var skeptisk, ja faktisk litt redd. Jeg fryktet at min nærverden hadde gjennomgått store endringer, at den var hurtigutviklet. Jeg nølte da jeg skulle skreve fra stigen og opp på taket. I den forunderlige mellomstillingen ble jeg stående så lenge at jeg var nær ved å få krampe. Så mannet jeg meg opp på taket. Det tok imot meg med solvarm shingel. Taket har sikkert savnet meg. Trolig har det vært ensomt, følt seg alene. En og annen fugl har selvsagt vært innom, men tak og fugler snakker ikke samme språk. De er ikke på talefot.

Verden er gjenkjennelig

Vel etablert på mønet igjen innser jeg at jeg har savnet alenefølelsen som siger over meg når jeg sitter på taket. Der hersker fred og ro. Selv om fly, tog, biler – og høylytte mopeder! – fyller omgivelsene med støy, føles det fredelig noen meter høyere oppe. Taket egner seg for tanker. Denne gangen speider jeg ivrig i alle retninger, på utkikk etter nye tegn på miljødestruksjon. Jeg søker dekning bak pipa og tenker bakstreverske tanker. Innerst inne, når jeg sitter på taket, føler jeg motstand mot mange av prosjektene som truer mitt satte verdensbilde.

Jeg blir opphisset og litt forbannet der jeg sitter. Var jeg ikke på taket, ville jeg blitt hoppende gal. Nede på veien rusler folk smilende mot Eidsvollsbygningen. Mange triller barnevogner. Fordragelighet råder. Dermed innser jeg at jeg er i ferd med å gli inn i foreningen gretne, gamle gubber (GGG). Best å restarte hele tankeverket. En bør oppføre seg taktekkelig på taket. Lurt å se saken fra en annen vinkel. Altså:

På den annen side, altså foran pipa, forstår jeg at folk trenger et sted å bo. Vi blir stadig flere. Boliger må bygges. Jeg skjønner også godt at folk vil bo i Eidsvoll. Selv om det stadig er noen som står fram med berettigede og uberettigede klagemål i lokalavisene, er dette et fint sted å være. Jeg ser meg omkring igjen. Blir roligere. Foreløpig er verden gjenkjennelig.

… men hvorfor boligdynger?

Litt lettere til sinns klatrer jeg ned og planter føttene bastant på Moder jord. Bakkekontakt. Går inn og leser Hanne Tærud Strømbergs åpne brev til Venstre. Ho-ho! Tenker på folk som blir satt i skyggen av nye, høye byggverk. Tenker også på folk som må flytte på grunn av utbyggernes hunger. Blir litt arg igjen.

Men nå knaker og knirker det litt i folkedypet. Omsider begynner flere å vise mer skepsis til noen av de mange utbyggingsprosjektene i Eidsvoll. Utbyggerne viser muskler og er blottet for moderasjon, mens politikerne ikke viser stort. De er trolig redde og tar lydig plass blant nikkerne. Å bli stemplet som nei-kommune er åpenbart verre enn å slippe alle tøyler. Det skal neimen ikke mye til å få et slikt stempel, og det er like vanskelig å bli kvitt som en impulskjøpt tatovering.

Utvikling er nødvendig. Råholt har fått så det holder de siste årene. Tettstedet er langt fra Norges vakreste nå. Men veksten fortsetter, tilsynelatende uten tilsyn.

Sundet kan så absolutt trenge vekst. Eidsvolls vedtatte sentrum må ha et befolkningsgrunnlag som kan bære nyetableringer. Men noen bør ha hendene på rattet og foten nær bremsen. Det er politikernes jobb.

At dyre tomter må utnyttes maksimalt, er lett å forstå. Likevel bør det stilles krav og settes grenser. Eksisterende bebyggelse og beboere har krav på respekt, om ikke annet. Pengesterke investorer bør ikke få dampveivalse seg fram, forblindet av profittjag.

Ett eller annet sted må det etableres en gylden middelvei som kan aksepteres av flest mulig. Å finne et egnet sted å bygge den, blir man neppe enige om uten sverdslag. Det vil sikkert føre til høylytt krangling og masse leserinnlegg.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.