Camilla Stoltenberg har ledet et offentlig utvalg som foreslår tiltak for å redusere kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner.

Karakterkrav for opptak i videregående skole er ett av mange forslag i NOU – rapporten som kan endre norsk skole positivt. (NOU 2019:3)

REELL MULIGHET

Norsk Lektorlag er positive til et krav om 3,5 i snitt for opptak til studiespesialiserende retning i videregående skole. Samme krav burde også stilles til elever som søker idrettsfaglig studieretning, idet pensum her er det samme i almene fag, blant anna norsk, historie og tysk, for å nevne noen. Dessuten er eksamensoppgavene de samme i disse faga for SSP og idrettslinja.

BEDRE SKOLEFORSKNING

Stoltenberg-utvalget peker også på nødvendigheten av bedre skoleforskning. Altfor ofte har vi opplevd at skolen har blitt arena for reformer som ikke har hatt tilstrekkelig forsknings-basis og faglige vurderinger, men drevet fram som politiske prestisjeprosjekt og en underliggende akademikerforakt.

Dessuten må tiltak som innføres følges opp og evalueres. Lied-utvalget kom fram til at bare 15% av utdanningsforskninga er knytta til den videregående skolen. (NOU 2018: 15)

VEIEN VIDERE

Karakterkrav for videregående vil nok gjøre at elever som tas inn har en reell mulighet til å fullføre skolegangen og ikke droppe ut. Det må bli slutt på at elever uten nok faglig grunnlag fra ungdomsskolen havner i store klasser med SSP eller idrett fordi disse plassene er «billige» for fylkeskommunene.

Norsk Lektorlag støtter da også Stoltenberg-utvalget, idet det må åpnes for at elever med dårlig faglig ballast fra ungdomsskolen må få muligheter til å forbedre karakterene.

Hvordan? Enten gjennom et frivillig skoleår etter 10. klasse, eller med andre modeller i et utdanningsløp.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.