Høstferien har startet eller er rett rundt hjørnet flere steder i landet. Opprinnelig kan vi takke poteten for disse fridagene, som tidligere het potetferie. Det er imidlertid helt andre grunner til hvorfor poteten fortjener økt oppmerksomhet den dag i dag.

Hvor ble det av poteten?

Poteten har vært ute i hardt vær i flere år. Da lavkarbobølgen slo over landet på tidlig 2000-tallet ble poteten brått en utskjelt karbohydratkilde. Poteten hadde frem til dette tidspunktet dominert norske middagstallerkener i flere generasjoner.

Poteten fikk en ny runde juling i 2010. Helsemyndighetene, som har ansvar for å utarbeide de nasjonale kostholdsrådene, valgte å fjerne poten fra den anbefalte listen over grønnsaker som kan inngår i «fem om dagen».

Argumentet var at det ikke var god nok dokumentasjon for potetens evne til å forebygge sykdom. Det handlet altså ikke om at poteten ikke var mindre sunn enn tidligere antatt. Men hvilket inntrykk tror du folk flest satt igjen med?

Poteten fortjener ny helsestatus

Det er ingen tvil om at poteten er sunn. Den inneholder 50 prosenten mindre kalorier enn tilsvarende mengde pasta og ris og mange viktige næringsstoffer som vitamin C og B og mineraler som kalium og jern. En metaanalyse fra 2013 viser at potetspising senker blodtrykket og er derfor positivt for hjertehelsen. Den gir også bede sammensetning av fettstoffer i blodet og kan redusere inflammasjon som betyr infeksjon.

Bærekraftige kostholdsråd

Helsemyndighetene har som ernæringspolitiske målsettinger at vi skal ha et sunnere, mer råvarebasert og mer bærekraftig kosthold.

Norsk poteten er en av de mest bærekraftige råvarene du kan spise i Norge. Klimagassutslippet poteten legger igjen på veien fra gård til tallerken er lav, og det er en av få grønnsaker som kan dyrkes i hele landet. Når Helsemyndighetene vektlegge bærekraft i kostholdsrådene må de vurdere hvilke type råvarer Norge har forutsetninger for å produsere. Nibio har beregnet at det er mulig å henholdsvis fem- og seksdoble potetproduksjonen i Norge, målt i vekt.

Helseeffekten av potet bør kartlegges igjen

Poteten er både sunn, bærekraftig, anvendelig og fortjener helt klar en ny heltestatus. Spørsmålet er hvorfor poteten ikke har blitt tatt inn igjen i «5 om dagen-anbefalingene?» Dersom svaret fortsatt er manglende dokumentasjon, må vi vri på problemstillingen. Manglende dokumentasjon i seg selv burde heller være et argument for å øke innsatsen omkring å kartlegge helseeffekter av potet.

Poteten har fått ufortjent juling. Det er en stund siden Jarl Goli fra Portveien 2 sang «Ta en potet. Ta gjerne 4, ta 8, ta alle. Ta en potet. Stek den, kok den, spis gjerne skallet». Nå må vi slåss for den igjen. Poteten burde tilbakeføres som 1 av 5 om dagen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.